Predavanje / Ivana Biočina / Održiva moda

24. lipnja 2020.

U srijedu 1. 7. 2020. u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ posjetitelje očekuje zanimljivo i aktualno predavanje na temu „Održiva moda“ koje će održati Ivana Biočina.

Održiva moda je 2019. godine bio najtraženiji i najpopularniji pojam vezan uz modu, od interneta do tiskanih medija. Mogli bismo reći da je prošla godina predstavila određenu prekretnicu za održivu modu. No što je zapravo održiva moda? Je li riječ o pokretu, teoretskom konceptu, nadi, trendu ili marketinškom pojmu? Možemo li kao pojedinci i potrošači sudjelovati u razvoju održive mode? I što je najvažnije, je li održiva moda uopće moguća? Budući da je pitanje održivosti jedno od najvažnijih pitanja s kojim se susrećemo kao društvo, moda je u promišljanju, ali i rješavanju problema od presudne važnosti te gotovo da nema boljeg polazišta za potpuno i suštinsko shvaćanje teme; prve tvornice svijeta bile su tvornice pamučnog tekstila, industrijska revolucija pokrenuta je pothvatima u proizvodnji pamuka i pređe, Francuska revolucija iznjedrila je novo građanstvo i slobodnog pojedinca koji se odjenuo i izdvojio odjećom nazvanom – moda, dok je tekstilna industrija jedna od najstarijih, najvećih i najglobaliziranijih industrija na svijetu. Jedno je sigurno, moda kakvu poznajemo nije održiva i promjene su nužne, ali osim izazova, ovo potpuno novo razmišljanje o modi, predstavlja i goleme mogućnosti, kroz kreativnost, cirkularni dizajn i proizvodnju. Moda zasigurno dobiva novo lice i novo značenje.

Ivana Biočina, magistra inženjerka tekstilne tehnologije i inženjerstva, smjer dizajn i projektiranje, autorica je knjiga Modus vivendi. Ogled o političkom, ekonomskom i društvenom u modi (2014.), Tiranija mode. Ukrašavanje kao potraga za identitetom (2016.) te Proizvedeno u Hrvatskoj. Tranzicija hrvatske tekstilne industrije (2018.). Knjiga o tekstilnoj industriji nastala je kao dio istraživanja i stipendije Zaklade Robert Bosch u suradnji s Literaturhaus Berlin i nobelovkom Hertom Müller. Od 2006. godine objavljuje tekstove o tekstilnoj industriji, teoriji mode, kostimografiji, arhitekturi, dizajnu i glazbi, a od 2010. surađuje s Dramskim programom HRT-a. Autorica je više dokumentarnih drama i dokumentarnih scenarija (također o tekstilnoj industriji te štrajkovima). Među ostalim, radila je za časopis Elle, Međunarodni simpozij za teoriju i dizajn, Subversive Festival, Penezić & Rogina arhitekte.

Ulaz je slobodan uz obavezno pridržavanje epidemioloških mjera, držanje distance i dezinfekciju ruku. Veselimo se vašem dolasku!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice