Predavanje / Evaine Le Calvé Ivičević “Francuski jezik u Québecu – kako se usadio, kako se održao i kako se govori“

16. ožujka 2022.
Francuski krug Koprivnice
Francuski krug Koprivnice

U srijedu 23. 3. 2022. s početkom u 18 sati u Stručno-znanstvenom odjelu koprivničke knjižnice održat će se predavanje Evaine Le Calvé Ivičević “Francuski jezik u Québecu – kako se usadio, kako se održao i kako se govori“. Predavanje je organizirano u suradnji s Francuskim krugom Koprivnice.

Evaine Le Calvé Ivičević dugi je niz godina djelovala na Katedri za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na kojoj je 1999. osnovala, a zatim i vodila prevoditeljski smjer, te 2005. osnovala prvi hrvatski kolegij o frankofonskoj kanadskoj kulturi i književnosti. Kao glavni urednik, pomoćni urednik i recenzent sudjelovala je u realizaciji nekoliko zbornika radova s međunarodnih znanstvenih skupova iz kanadistike. Objavila je u zemlji i inozemstvu niz znanstvenih i stručnih radova o kvebečkoj povijesti i književnosti. Održala je u zemlji i inozemstvu brojna izlaganja s kanadističkim temama. Organizirala je dolazak nekoliko istaknutih akademskih stručnjaka i kanadskih autora u Hrvatsku. Dugi niz godina sudjelovala je u radu Hrvatsko-kanadskog akademskog društva (HKAD), čije je bila predsjednica i dopredsjednica. Odlikovana je 2005. godine francuskim odličjem – ordenom Viteza reda akademskih palmi (Chevalière des palmes académiques).

U predavanju „Francuski jezik u Québecu: kako se usadio, kako se održao i kako se govori“ bit će riječi o povijesti Nove Francuske i o tome kako se francuski jezik udomaćio na sjeverno-američkom kontinentu. Govorit ćemo o društveno-političkim promjenama nastalim gubitkom kanadske kolonije od strane Francuske te o utjecaju tih promjena na jezik kojim je govorilo frankofonsko stanovništvo Québeca. Za kraj, osvrnut ćemo se na posebnosti današnjeg kvebečkog francuskog.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane!

Veselimo se Vašem dolasku!

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice