PREDAVANJE DR.SC. DARIA HRUPECA „CERN – OD KNJIŽNICE DO HIGGSOVE ČESTICE“

18. rujna 2012.

Nakon ljetne stanke nastavljaju se ciklusi tribina i predavanja Koprivničke agore 21, koji će tematizirati kulturu i obrazovanje u gradu Koprivnici i šire u promijenjenom društvenom okruženju 21. stoljeća.
U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održavat će se do kraja godine ciklus tribina pod nazivom „Knjižnice u svijetu“. S našim predavačima putovat ćemo u Švicarsku, Finsku, Švedsku i Španjolsku, kako bismo saznali nešto više o tim zemljama i knjižnicama koje odražavaju vrijednosti njihovog društveno-ekonomskog, kulturnog i obrazovnog okruženja.

Prva od tri planirane tribine održat će se u srijedu, 26.9.2012. u 19.00 sati (Stručno-znanstveni odjel). Gost će biti Koprivničanac dr.sc. Dario HRUPEC, znanstveni suradnik u Institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, koji će nas odvesti u Švicarsku. U predavanju pod nazivom “CERN – od knjižnice do Higgsove čestice” odgovorit će na pitanje o vezi između knjižnice Instituta CERN, koju i sam često koristi, i otkrića Higgsove čestice.

Dario Hrupec doktorirao je fiziku 2008. godine na PMF-u u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom, član je medunarodne kolaboracije MAGIC. Veći dio vremena radi u Zagrebu, a manji na teleskopima MAGIC na kanarskom otoku La Palmi.
Autor je brojnih udžbenika iz fizike (i koprivnički gimnazijalci uče po njima), član je uredništva Prirode, član je državnog povjerenstva za natjecanja iz astronomije, urednik je za fiziku projekta STRUNA (http://struna.ihjj.hr/),
redoviti je suradnik raznih časopisa (Priroda, Čovjek i svemir, Tehnopolis, Matematičko-fizički list…).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice