“Pravilna priprema pacijenta za vađenje krvi u medicinsko-biokemijskom laboratoriju” tema je 5. “Zdravstvenog susreta pod suncobranima”

11. kolovoza 2016.

U petak, 12.8.2016. u 10.00 sati na terasi ispred knjižnice, a u slučaju lošeg vremena u  Čitaonici tiska održat će se Ciklus „Zdravstveni susreti pod suncobranima” u suradnji s Općom bolnicom „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica.Tema je “Pravilna priprema pacijenta za vađenje krvi u medicinsko-biokemijskom laboratoriju”. O temi će govoriti Sonja Podolar, spec. med. biokemije i lab. medicine i Nikolina Puc, spec. med. biokemije i lab. medicine.

Pravilna priprema pacijenata i kvaliteta izvađenih uzoraka izuzetno su važni za pouzdane rezultate laboratorijskih mjerena. Laboratorijski nalazi nerijetko nose i do 70% informacija neophodnih za postavljanje dijagnoze, donošenje odluke o terapiji ili tijeku liječenja. Svako odstupanje u kvaliteti uzoraka zahtjeva ponovljena vađenja krvi, a samim time prolongiraju liječničku odluku.U svrhu što bolje informiranosti pacijenata, Medicinsko-biokemijski laboratorij izradio je letak za pacijente s informacijama kako se pripremiti za vađenje krvi koji će biti prezentiran tijekom predavanja. Posebno su izdvojene pretrage poput željeza, lipidnog statusa i testa oralne podnošljivosti glukoze (OGTT). U letku se nalaze i informacije kako pravilno sakupiti urin za pretrage koje se rade iz 24h urina.

Sonja Podolar, spec. med. biokemije i lab. medicine  završila je osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu diplomirala je 2004. Specijalizirala je medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu 2013. godine. Od 2008. godine radi u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju  OB „Dr.T. Bardek“, a od 2013. voditelj je laboratorija.

Nikolina Puc, spec. med. biokemije i lab. medicine završila je osnovnu i srednju školu u Koprivnici. Na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu diplomirala je 2007. Specijalizirala je medicinsku biokemiju i laboratorijsku medicinu 2014. godine. Od 2007. godine radi u Medicinsko-biokemijskom laboratoriju  OB „Dr. T. Bardek“.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice