Praksa koprivničke knjižnice predstavljena na Svjetskom kongresu knjižničara u Helsinkiju

23. kolovoza 2012.

Dijana Sabolović-Krajina, ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, sudjelovala je na Svjetskom kongresu knjižničara i informacijskih stručnjaka u Helsinkiju, Finska, 11.-17.8.2012. s pozvanim izlaganjem „Od digitalizacije novina do portala zavičajne kulturne baštine – strategija digitalizacije dostupna malim lokalnim zajednicama“.

Izlaganje je održano u sesiji „Korisnici i portali“ koju su zajednički organizirale Sekcija za genealogiju i lokalnu povijest i Sekcija za novine, koje djeluju unutar Međunarodnog saveza knjižničnih udruga i institucija. U ovoj sesiji sudjelovali su s izlaganjima predstavnici iz SAD-a, Njemačke, Kine, Nizozemske i Turske a čak tri izlaganja održali su predstavnici Hrvatske – iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu o projektu digitalizacije starih hrvatskih novina, s Filozofskog fakulteta u Osijeku o novinama kao izvoru informacija u znanstveno-istraživačkom radu, a iz koprivničke knjižnice o uspješnim projektima male knjižnice u digitalizaciji zavičajne kulturne baštine usprkos limitiranim financijskim i kadrovskim resursima. Naime, od 2007. do 2011. koprivnička knjižnica uspjela je zahvaljujući suradničkim odnosima s drugim institucijama i pojedincima, kao i čvrstim strateško-organizacijskim smjernicama svojeg djelovanja inicirati, koordinirati i provesti čak pet projekta digitalizacije lokalnih novina, razglednica, književnog djela Fran Galovića, kao i pokretanje zajedničkog portala muzejske, knjižnične i arhivske građe (svi su dostupni na www.knjiznica-koprivnica.hr).

Članak na temelju kojeg je održano izlaganje preveden je na sve službene jezike Međunarodnog saveza knjižničnih udruga i institucija – engleski, ruski, španjolski, francuski i kineski, a zajedno s ostalima u sesiji dostupan je na http://conference.ifla.org/ifla78/session-119

Uvrštavanje u program najvećeg i najprestižnijeg knjižničarskog stručno-znanstvenog skupa u svijetu veliko je priznanje i Knjižnici i gradu Koprivnici, koja kontinuirano podupire digitalizaciju zavičajne kulturne baštine kao način zaštite originalne tiskane građe, najšire dostupnosti korisnicima i promocije grada i kraja širom svijeta pomoću najnovije informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Sudjelovanje Dijane Sabolović-Krajina na ovom svjetskom kongresu financijski je omogućilo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice