POZIVAMO VAS NA TRIBINU GALOVIĆ NEKONVENCIONALNO

27. listopada 2010.

PORTRET ZAVIČAJNICE Rade BORIĆ, lingvistice, teoretičarke i aktivistice feminizma

Petak, 29.10.2010. u 17.30 sati (Stručno-znanstveni odjel)

„Kada me pitaju odakle sam, kažem da sam Koprivničanka. U Koprivnici je sve počelo, moj prvi intervju bio je s Ivanom Generalićem za gimnazijski list“, sjeća se Rada Borić, lingvistica i jedna od vodećih teoretičarki i aktivistica feminizma kod nas, ali i u svijetu.

Rođena je u Zagrebu, a u Koprivnici je provela djetinjstvo i završila osnovnu i srednju školu. Po završetku dodiplomskog i poslijediplomski studija književnosti posao ju je odnio na različite strane svijeta , „od Amerike i Kine do Finske“.

Autorica je prvoga Finsko-hrvatsko-finskog rječnika (WSOY, Helsinki, 2007.) i nositeljica visokog finskog odličja Red bijele ruže Finske za zasluge i doprinose u promicanju finske kulture. Jedna je od osnivačica Centra za ženske studije i predavačica kolegija Jezik i rod na Ženskim studijima. Piše o ženskim temama i jezičnim temama s rodnog motrišta za časopise. Autorica je i urednica brojnih knjiga. Od jeseni 2009. radi u Centru za ženske studije u prostoru Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke kao izvršna direktorica.

Aktivna je na ženskoj sceni Hrvatske i članica je Izvršnog odbora Europskog ženskog lobijja (EWL). Regionalna je koordinatorica Vday-a, globalnog pokreta protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Nominirana je za Amnesty International Ginetta Sagan Gender Award 2002.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice