Poziv za prijavu / Edukativna radionica “Multimodalni pristup čitanju osoba s višestrukim teškoćama”

10. listopada 2022.

Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica i Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice” Koprivnica organiziraju u četvrtak, 20. 10. 2022. u 17.00 sati edukativnu radionicu MULTIMODALNI PRISTUP ČITANJU OSOBA S VIŠESTRUKIM TEŠKOĆAMA. Radionica će se održati u prostoru ENTERA d.o.o. Koprivnica, Trg dr. Žarka Dolinara 18 (Kompleks Kampusa).

Voditeljice radionice Martina Celizić, mag. rehab. educ.  i Ivana Rogar Gojević, prof. rehabilitator dolaze iz Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladih “Mali dom Zagreb”, ustanovi koja je ugled stekla dugogodišnjim inovativnim i uspješnim radom na  rehabilitaciji djece s višestrukim teškoćama. Jedno od važnih područja programa Dnevnog centra za rehabilitaciju „Mali dom-Zagreb“ je izlaganje pismenosti na smislen način uz multimodalan pristup. Ovom će se radionicom prezentirati multimodalni pristup čitanju priča, primjeran ne samo za djecu, nego i za mlade i odrasle osobe s različitim senzoričkim, motoričkim, komunikacijskim i teškoćama učenja. Obuhvatit će se primjeri tzv. funkcionalnog pristupa čitanju, a koji su u dugogodišnjoj praksi Dnevnog centra za rehabilitaciju „Mali dom-Zagreb“:

  • Priče iz kutije
  • Senzorne priče
  • Jezično-iskustvene priče
  • Prilagodba knjiga i alternativni pristup.

Budući da se u mjesecu listopadu obilježava Međunarodni mjesec svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji ovom će se radionicom obuhvatiti i načini korištenja različitih oblika potpomognute komunikacije.

Radionica će trajati dva sata, a namijenjena je obiteljima djece i mladih s višestrukim teškoćama, članovima i vodstvima udruga za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama, odgajateljima u dječjim vrtićima, učiteljima, nastavnicima, knjižničarima, rehbilitatorima i ostalim stručnjacima koji se bave ovom problematikom na području Koprivničko-križevačke županije.

Prijave su obvezne, a primaju se do 16. 10. 2022. (email: strucni@knjiznica-koprivnica.hr).

Radionica se održava u okviru projekta “Knjižnica – prijateljsko mjesto za osobe s teškoćama čitanja” koji financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica kao nositelj projekta. Dva su osnovna cilja ovog projekta. Prvi cilj je ukazati na potrebu sustavne i organizirane društvene podrške i pomoći osobama različitih dobi koje ne mogu čitati crni tisak na standardan način. Drugi cilj je ukazati na potrebu veće vidljivosti knjižnične ponude zvučnih knjiga, pomagala (asistivne tehnologije) i obrazovno-kulturnih programa kojima se promoviraju alternativne mogućnosti čitanja kao temeljne vještine i sposobnosti neophodne za što kvalitetniji osobni život, kao i uključivanje u društvo.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice