Povodom 8. rujna, Međunarodnog dana pismenosti

1. rujna 2009.

Međunarodni dan pismenosti obilježava se 8. rujna. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine s ciljem promoviranja važnosti pismenosti, a Hrvatsko čitateljsko društvo svake se godine pridružuje obilježavanju ovog dana.

Ovogodišnjom temom naslovljenom Snaga pismenosti želi se naglasiti osnažujuća uloga koju pismenost može i mora imati u društvu. Ujedno je ova tema i dio UNESCO-ovog Desetljeća pismenosti koje traje od 2003. do 2012. godine, a unutar kojega je 2009. i 2010. godina posvećena upravo snazi pismenosti.

Ako samo na trenutak promislimo kako bi nam život izgledao da nismo pismeni, shvaćamo koliko je pismenost važna u našem svakodnevnom životu. Ne samo da ne bismo mogli doživjeti sve ono što nam pruža rekreativno čitanje, već bi nam svakodnevni život bio znatno teži te bismo ostali uskraćeni za brojna potrebna znanja. Ovisili bismo o drugim načinima dolaska do informacija o zdravlju, prehrani, odgoju, hobijima, s puno teškoća bismo obavljali administrativne i druge društvene obveze koje zahtijevaju sposobnost čitanja i pisanja, vjerojatno ne bismo radili posao koji radimo. Drugim riječima, naš bi život i svijet izgledao potpuno drugačije.

Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ i koprivnički ogranak Hrvatskog čitateljskog društva ovogodišnji Međunarodni dan pismenosti obilježavaju nizom akcija i programa.

Čitanje na G točkama

Na inicijativu Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni i Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica Hrvatsko čitateljsko društvo obilježava u utorak, 8. rujna 2009. Međunarodni dan pismenosti na nacionalnoj razini akcijom čitanja na javnim mjestima.

U akciju, čiji je cilj poticanje čitanja i slavljenje pismenosti, uključuje se i koprivnički ogranak Hrvatskoga čitateljskog društva koji djeluje pri koprivničkoj knjižnici. U suradnji s Organizacijskim odborom Galovićevih jeseni, knjižnicama, školama, vrtićima, udrugama, knjižarama i svima zaintersiranima poziva na javna čitanja. Koprivnica ima, u sklopu Galovićevih jeseni, tradiciju javnog čitanja na obilježenim G točkama (Galovićevim, Gradskim točkama). Nalaze se pred knjižnicom, u gradskom parku, pred kafićima, kod fontane na Zrinskom trgu i na drugim većim gradskim trgovima, u blizini škola. Ponesite omiljenu slikovnicu ili knjigu i čitajte! Od 8.30 ujutro pa sve do večernjih sati okupljanje je pred Knjižnicom i čitaonicom «Fran Galović».

Oslobodi knjigu

Ovo je još jedna inicijativa, akcija , poziv Organizacijskog odbora Galovićeve jeseni 2009. i Knjižnice «Fran Galović» koja će se provoditi u Knjižnici. Osnovna značajka „oslobađanja knjiga“ ili međunarodno raširene akcije bookcrossing jest ostavljanje knjiga na javnim mjestima kako bi došle do drugih ljudi. Na taj način knjiga ne skuplja prašinu već se oslobađa i kreće na put, a novi će je čitatelji proslijediti na nekim novim lokacijama. Koprivnička Knjižnica «Fran Galović» je jedno od mjesta na kojemu možete ostaviti / uzeti knjigu.

Nagrađivanje najboljih sudionika u Ljetnom kvizu znanja

Već tradicionalno 8. rujna Knjižnica nagrađuje najuspješnije sudionike nagradnog kviza znanja čija je svrha poticanje informacijske pismenosti kod djece osnovnoškolske dobi.

Dijeljenje letaka o važnosti čitanja i pismenosti

Na Međunarodni dan pismenosti Knjižnica će svim posjetiteljima dijeliti letke o važnosti čitanja i pismenosti u svakodnevnim životu.

Vaše uključivanje u obilježavanje 8. rujna, Međunarodnog dana pismenosti pod motom «Koprivnica čita» je dobrodošlo!

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice