Posjetite programe povodom Noći knjige

15. travnja 2016.

Noć knjige manifestacija je koja se obilježava širom Hrvatske povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige. Ove godine manifestacija se održava 22. travnja 2016., a tim povodom koprivnička knjižnica pripremila je dva programa za djecu i odrasle kojima će se proslaviti knjiga te skrenuti pozornost na važnost čitanja i druženja s knjigom. 

Ususret noći knjige u srijedu, 20.4.2016. u 11.00 sati u suradnji s Goethe Institutom Hrvatska održat će se književni performans s poznatim srpskim književnikom za djecu Urošem Petrovićem.  On će na svoj neobičan način potaknuti djecu da zavire izvan granica vlastite kreativnosti i kroz svijet književnosti otkriju kamo ih sve mašta i pomicanje granica razmišljanja može odvesti. Svako njegovo druženje s čitateljima spoj je književnog susreta, kreativne radionice i kazališne predstave. Susret će se održati u Stručno-znanstvenom odjelu s početkom u 11.00 sati. Zbog održavanja susreta Stručno-znanstveni će odjel biti zatvoren za korisnike 20.4.2016. od 10.30 do 12.30 sati. Susretu će prisustvovati učenici koprivničkih osnovnih škola i COOR „Podravsko sunce“. Djela Uroša Petrovića originalne su pustolovine koje mlade čitatelje potiču na razgibavanje moždanih vijuga, a karakterizira ih raskošna mašta, osebujni humor te neobični, pomalo zastrašujući elementi. Autor je dvanaest knjiga koje su prevedene na nekoliko europskih jezika, a u svojoj zemlji dobitnik je i brojnih književnih nagrada. Na njegovim „Zagonetnim pričama“, mozgalicama i posebnoj formi zagonetnih pitanja zasniva se i dio „NTC sustava učenja“ koji se provodi i u Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama Europe, a autori ovog programa su Uroš Petrović i dr. Ranko Rajović. Gostuje  kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Bio je dugogodišnji predsjednik Mense Srbije i jedan je od najuspješnijih u rješavanju IQ-X testa na svijetu. Uroš Petrović gostovat će i u Zagrebu te u knjižnicama u Pazinu, Poreču i Umagu, a sve u sklopu projekta poticanja čitanja Goethe-Instituta u Zagrebu i Beogradu.

U srijedu, 20.4.2016. neposredno prije početka književnog performansa s Urošem Petrovićem bit će održano potpisivanje sporazuma o suradnji s Goethe Institutom Kroatien iz Zagreba kojem će prisustvovati ravnateljica instituta Katrin Ostwald-Richter. Goethe Institut će u sklopu suradnje Knjižnicu i čitaonicu “Fran Galović” Koprivnica besplatno opskrbljivati aktualnim medijima na njemačkom jeziku o Njemačkoj, njezinom jeziku i kulturi. Svrha tih medija je širenje  aktualnih informacija o njemačkom jeziku i kulturi. Navedena će građa biti dostupna za posudbu korisnicima Knjižnice. 

U petak, 22.4.2016. u 19.00 sati u Stručno-znanstvenom odjelu održat će se program pod nazivom „Pričobudilice“. Gostovat će pripovjedačice Rajna Gatalica i Tina Gatalica dipl. knjižničarke i profesorice hrvatskoga jezika i književnosti iz Bjelovara koje zajedno pripovijedaju priče djeci i odraslima. Također, vode radionice na temu ljudskih vrijednosti u kojima pripovijedanje priča zauzima istaknuto mjesto. Pričobudilice su mudre priče iz svih krajeva svijeta o vrlinama istine, ispravnosti, mira, ljubavi i nenasilja. Te su priče u davna vremena učitelji pričali svojim učenicima, a roditelji sinovima i kćerima. Baš kao što njihov naziv kazuje, Pričobudilice donose svjetlo, bude, usmjeravaju, vode, nadahnjuju i uzdižu. Pripovijedajući ove priče, Tina i Rajna ponovno ih oživljavaju i njihovu poruku prenose slušateljima. Izbor priča namijenjen je odraslima, a pozivamo sve zainteresirane da dođu pronaći priče jer „Svaka je priča o vama, a ne o nekom drugom.“ (Anthony de Mello), a izgubiti pripovijest je kao izgubiti dušu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice