POSJET KOPRIVNIČKIH KNJIŽNIČARA MARIBORSKOJ KNJIŽNICI

7. svibnja 2012.

U okviru programa stalnog stručnog usavršavanja knjižničari Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica zajedno s kolegama iz Križevaca, Bjelovara i Virja nedavno su posjetili Mariborsku knjižnicu. Budući da je koprivnička knjižnica pred izradom projektne dokumentacije za novu knjižnicu, kao i nastavkom uređenja objekta u Kampusu (bivšoj vojarni) za spremište koje bi u budućnosti trebalo prerasti u knjižnični ogranak, a križevačka knjižnica se priprema za preseljenje u objekt koji se upravo obnavlja i preuređuje, neposredni povod ovog posjeta bilo je upoznavanje s projektnim rješenjima nove središnje mariborske knjižnice na glavnom mariborskom trgu te upoznavanje s radom ogranka u mariborskom predgrađu Nova Vas.
Knjižnični ogranak Nova Vas jedan je od ogranaka Mariborske knjižnice. Mariborska knjižnična mreža sa središnjom narodnom knjižnicom i 14 ogranaka pokriva područje Maribora s 180000 stanovnika i regije s 230000 stanovnika. Ima stotinjak zaposlenih. Ogranak Nova Vas nalazi se u istoimenom mariborskom naselju s 32000 stanovnika, dakle nešto većem od Koprivnice po broju stanovnika. Budući da je interijer ove prigradske knjižnice obnovljen prije dvije godine, koprivnički knjižničari imali su priliku vidjeti svježa i suvremena rješenja u organizaciji usluga i knjižnične građe, namještaju i korištenju boja u dizajniranju prostora. Knjižnica se sastoji od Dječjeg odjela i Odjela za odrasle koji funkcioniraju kao odvojeni prostori u prizemlju stambene zgrade. Za razliku od Dječjeg odjela koprivničke knjižnice, ovaj Dječji odjel je prostran i prozračan, a specifičan je zbog bogate igroteke, odnosno usluge posudbe igračaka korisnicima što nije česta usluga u knjižnicama pa uključuje i neke specifične postupke obrade takve građe. Knjižničari su imali priliku vidjeti kako se takva građa stručno obrađuje, katalogizira, klasificira i pohranjuje. Zanimljivo je da se svaka igračka nakon što se vrati iz posudbe provjerava, čisti, dezinficira i pohranjuje u prozirne plastične vrećice pa korisnici znaju da je igračka koju posuđuju sigurna za upotrebu. Na posudbi je 4000 paketa s igračkama od ukupno 32000 jedinica građe samo Dječjeg odjela (knjiga, CD-a, DVD-a, računalnih igrica i dr.). Godišnje se samo za nabavu igračaka utroši oko 8000 eura. Knjižničari educiraju korisnike (roditelje, djede i bake, djecu, odgajatelje, učitelje) da posuđene igračke vrate u istom stanju u kojemu su ih i posudili. Budući da su ciljani korisnici djeca i obitelji, ova mariborska dječja knjižnica provodi mnoge programe i aktivnosti za poticanje čitanja i razvijanje ljubavi prema knjizi od najranije dobi, kao i stručnom radu s mladima (pričaonice za djecu od 4 do 6 godina, čitateljski klubovi za školsku djecu, program “Upoznajte slovenske pjesnike za djecu”, predstavljanje slovenskih autora kroz izložbe i gostovanja u knjižnici), a svaki posjet djece knjižnici povezuju s igranjem i igračkama.

Ako se usporedi situacija u Koprivnici, igračke su najslabije zastupljena građa u nabavi i mogu se koristi samo u knjižnici, bez mogućnosti posudbe izvan knjižnice. Nažalost, koprivnička knjižnica sa skučenim Dječjim odjelom nema smještajnog kapaciteta za veću nabavu igračaka i njihovu posudbu “doma”, iako one imaju izuzetno važnu ulogu u odrastanju djeteta. Međutim, u budućoj novoj koprivničkoj gradskoj knjižnici za koju se upravo izrađuje programska osnova i idejno rješenje, svakako je u planu uvođenje ove usluge, odnosno osiguravanje dovoljnih prostornih i drugih kapaciteta potrebnih za organiziranje igroteke uz odjel za djecu. U međuvremenu, dok se ne ostvare uvjeti za uređenje, odnosno izgradnju nove knjižnice, ostaje mogućnost otvaranja za javnost knjižničnog ogranka u Kampusu, uz uvjet nabave adekvatne opreme i zapošljavanja potrebnog stručnog kadra. Blizina dječjeg vrtića, kao i potrebe ostalih malih Koprivničanaca za besplatnom posudbom skupih igračaka mogle bi biti poticaj da se u upravo tamo za početak oformi igroteka slična mariborskoj, kao te

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice