Petar Lukačić dobitnik nacionalne nagrade “Eva Verona” za mlade knjižničare

18. listopada 2016.

Još jedna knjižnična nagrada stigla je u Koprivnicu!

Čestitamo našem kolegi, diplomiranom knjižničaru Petru Lukačiću, koji je na 41. skupštini Hrvatskoga knjižničarskog društva održanoj u Primoštenu 12.-15.10.2016. primio nacionalnu nagradu HKD-a “Eva Verona” za 2016. godinu za najbolje mlade knjižničare u Hrvatskoj do 35 godina, za ostvarena iznimna stručna postignuća i izvrsnost u radu. 

Nagrada mu je dodijeljena na prijedlog regionalnog Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja, a posebno treba naglasiti da je Petra Lukačića i još četvero njegovih kolega iz raznih vrsta knjižnica za ovo visoko priznanje odabrao poseban odbor u konkurenciji 14 mladih, perspektivnih knjižničara iz cijele Hrvatske. U obrazloženju uz dodjelu priznanja između ostaloga stoji:

Petar Lukačić, rođen 1983. godine u Koprivnicu, diplomirao je pedagogiju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.  Od 2009. godine zaposlen je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica gdje kao knjižnični informator i voditelj odjela za odrasle neposredno radi s korisnicima, ali vodi i brojne poslove vezane uz organizaciju knjižničnih projekata i programa za građane. Od samog početka rada u knjižnici, osobito se ističe uvođenjem inovativnih modela poslovanja, s ciljem još većeg približavanja knjižnice suvremenim potrebama korisnika, pa je tako zaslužan i za pokretanje knjižničnih društvenih mreža koje su danas postale standardni način rada i komunikacije knjižnice s korisnicima i cjelokupnom javnosti.
U suradnji s kolegicom Majom Krulić Gačan, Petar Lukačić pokrenuo je jedinstveni program ne samo u Hrvatskoj, već i u Europi: TEDxKoprivnicaLibrary konferencije  – naime, koprivnička knjižnica je prva knjižnica u Europskoj uniji koja je počela održavati ove inače u svijetu vrlo poznate i popularne konferencije, koje su svojim aktualnim temama i odličnim govornicima i u Koprivnici stekle izniman broj poklonika, te se za ovaj sadržaj u knjižnici redovito traži mjesto više. Također, upravo na njegovu inicijativu knjižnica  se uključila u StreetArt festival Koprivnica što je rezultiralo oslikavanjem murala s likom Frana Galovića u samoj knjižnici, te oslikavanjem ograde u dvorištu knjižnice s motivom knjiga na stablima, a sve s ciljem dodatnog oplemenjivanja knjižničnog prostora.

Kao predstavnik svoje Knjižnice, Petar Lukačić član je Klastera za unaprjeđenje sustava cjeloživotnog učenja u Koprivničko-križevačkoj županiji i organizacijskog odbora Galovićeve jeseni. Sudjeluje u provedbi usluge „Osobnog knjižničara“ koja daje mogućnost besplatnog sudjelovanja zainteresiranih korisnika knjižnice u edukaciji za informacijsko pretraživanje pisanih i on-line izvora podataka ili u osnovnoj informatičkoj obuci. Vrlo je angažiran  na popularizaciji čitanja u elektroničkom okruženju posudbom tableta i e-čitača  te je pridonio da koprivnička knjižnica postane prva knjižnica u Hrvatskoj koja posuđuje ove uređaje za kućnu upotrebu.

Petar Lukačić vrlo je angažiran i u teorijskom i znanstvenom radu te je sudjelovao na više stručnih i znanstvenih skupova u zemlji i inozemstvu. Njegov angažman prepoznat je i na svjetskoj razini gdje je održao izlaganja na Svjetskim kongresima knjižničara (IFLA) u Francuskoj (2014.) te u Južnoafričkoj Republici (2015.). U sklopu Grundtvig programa Europske unije studijski je boravio u Finskoj (2013.) s ciljem proučavanja rada finskih narodnih knjižnica u Helsinkiju, Tampereu i Sastamali. Autor je većeg broja recenziranih radova i priloga u stručnim publikacijama.

Svojim vrlo profesionalnim, ali i osobnim, originalnim pristupom radu u knjižnici, Petar Lukačić svrstao se već na samom početku svoje karijere među one najizvrsnije knjižničare koji zaista žive svoj poziv kao vlastitu misiju. Kao izvrstan i pouzdan suradnik, kreativ

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice