Osvrt / Putopisno predavanje Snježane Tišljarić : “Afrika u srcu” i predstavljanje humanitarnog rada Marijane Janeković

17. veljače 2022.
Snježana Tišljarić
Snježana Tišljarić

Rijetko je koji program održan u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ izazvao toliko emocija empatije među publikom kao putopisno predavanje Snježane Tišljarić „Afrika u srcu – humanitarni misionarski putu u Tanzaniju s Udrugom Zdenac“ te potom predstavljanje humanitarnog rada Marijana Janeković u srijedu, 16. 2. 2022.  Obje su vrsne i nagrađivane stručnjakinje u svojem primarnom poslu – Snježana u vrtićkom i predškolskom odgoju u ustanovama na koprivničkom području te kao spisateljica, a Marijana kao obrtnica – frizerka i  osoba s brojnim stvaralačkim talentima i hobijima. Međutim, ono što povezuje ove dvije Koprivničanke je nesebični  humanitarni rad. Dok je  Snježana u svojem predavanju naglasak stavila na humanitarni misionarski put u Tanzaniju krajem prošle godine s Udrugom Zdenac iz Splita koji je nastavak njezinog dugogodišnjeg uključivanja u mnogobrojne nacionalne i inozemne dobrotvorne akcije i projekte, Marijana je dala kratki pregled svojeg načina pružanja pomoći potrebitoj djeci u Hrvatskoj i inozemstvu tražeći preko društvenih mreža udruge i zaklade koje im pomažu. Do sada je sama sašila preko tisuću komada odjevnih predmeta i nabavila mnoštvo školskog materijala koji su upravo preko tih udruga i zaklada, ali i vlastitog Marijaninog angažmana došli do djece u sirotištima u Keniji, Kambodži, Tanzaniji, Ruandi, Beninu. Usto, Snježana je prisutnima pružila uvid ne samo u načine misionarskog rada nego i u funkcioniranje škola i dječjih vrtića koje je u okviru svoje misije posjetila u Tanzaniji. Najljepšu posvetu Marijaninom radu dao je na kraju programa unuk koji je pročitao sastavak napisan za natjecanje u literarnom stvaralaštvu Lidrano o bakinom humanitarnom radu kao najvećem uzoru u njegovom dječjem životu. Na taj je način poentirao misao vodilju cijele večeri – Snježana i Marijana zaista su nam uzori kako i sami malim koracima možemo doprinijeti promjenama u životima potrebitih, kako pojedinaca tako i cijelih zajednica.

Putopisno predavanje Snježane Tišljarić o humanitarnom misionarskom angažmanu u Tanzaniji te predstavljanje dobrotvornog rada Marijane Janeković održalo se u okviru knjižničnog programa „Šetnja kroz  Stručno-znanstveni odjel“ kojemu je cilj povezivanje  gostovanje zanimljivih predavača s kratkim informiranjem o građi  koprivničke Knjižnice o određenim  temama za daljnje proširivanje znanja zainteresiranih. Ovaj puta je to bilo kratko predstavljanje  slikovnica, beletristike i stručno-znanstvene literature koja djeci i odraslima može pomoći u boljem upoznavanju  kultura, vrijednosti i običaja afričkih zemalja. Snježana Tišljarić i Marijana Janeković primjer su kako je upravo njihovo uvažavanje pretpostavka uspješnog humanitarnog i misionarskog rada.

Program je obogatio i nastup učenika koprivničke Glazbene škole na gitari u klasi profesora Matije KučićaDore Fucak (4. razred) i Davida Pavlovića ( 6. razred).

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice