Osvrt / online predstavljanje knjige Lea Rafolta „Virus in fabula“

20. svibnja 2021.
Leo Rafolt - Virus in fabula
Leo Rafolt – Virus in fabula

U okviru programa Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica „Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel –  tema: život u pandemiji“ u srijedu, 19. 5. 2021. održano je online predstavljanje knjige Lea Rafolta „Virus in fabula“ za koju je dobio nagradu Zvane Črnja za najbolju knjigu eseja objavljenu u 2020. godini. Leo Rafolt je teatrolog mlađe generacije, književni i kulturni teoretičar, znanstvenik sa širokim dijapazonom interesa te autor sedam knjiga.  Trenutno radi kao redoviti profesor na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Dobitnik je više nagrada za svoj znanstveno-istraživački rad.

U razgovoru o knjizi „Virus in fabula“, kao i o literaturi koju je koristio i autorima s kojima u svojim esejima polemizira, na koje se referira ili ih komentira, Leo Rafol je iznio svoja promišljanja o nizu  fenomena i subfenomena povezanih s pojavom  koronavirusa i pandemijom koju je izazvao u globalnim razmjerima – od opadanja vjere u tzv. tvrdu znanost, medijske prezentacije pandemije, militarističke retorike koja se javlja na različitim razinama predstavljanja borbe protiv bolesti – od teorijske preko javno zdravstvene do političke, preko suspenzije ljudskih prava u izvanrednom stanju koje traje već godinu i pol, terora socijalne osjetljivosti koje u realnom životu, generalno gledajući,  zapravo nema,  krize globalizacije s drastičnim smanjivanjem  mobilnosti, drastičnog smanjivanja  nedostatka vremena za  sebe zbog informacijske prekomjernosti do ekoloških problema koji su dobrim dijelom i utjecali na pojavu pandemije.  Za razliku od vremena prije pandemije odjednom je zavladala na godinu dana tišina s kojom se  čovjek nije znao obračunati, sve je stalo na globalnoj razini. Naučena rutina je bila suspendirana, no i u ovom području dolazi do komodifikacije, jer je tišinu iskoristila medijska propaganda.

Knjiga se izdvaja po aktualnosti i promptnosti reakcije na pandemiju COVID-19 i u domaćim relacijama popunjava prazninu kritičkog, teorijsko-humanističkog interdisciplinarnog promišljanja  još uvijek aktualnog stanja u kojemu živimo.  Objavila ju je nakladnička kuća  Meandarmedia iz Zagreba (urednik Branko Čegec).

S Leom Rafoltom razgovarali su knjižničari Stručno-znanstvenog odjela koprivničke Knjižnice dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarska savjetnica i dipl. novinar Kristian Ujlaki, viši knjižničar.

Razgovor s Leom Rafoltom dostupan je na YouTube kanalu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice