Osvrt na županijski Okrugli stol o školskim knjižnicama (16.3.2018.)

21. ožujka 2018.

U Knjižnici i čitaonici «Fran Galović» Koprivnica, u suradnji sa Županijskim stručnim vijećem školskih knjižničara Koprivničko-križevačke županije, 16. ožujka 2018. održan je Okrugli stol pod nazivom „Školska knjižnica u suvremenoj školi – zašto je važna i koji su temelji za njen stručan rad?“. Skupu se odazvalo 40-tak školskih knjižničara i ravnatelja županijskih škola, a prisustvovala mu  je i Ana Mušlek, pročelnica županijskog Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine. Uvodna izlaganja održale su ugledne gošće, viša savjetnica za školske knjižnice iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Mira Zovko, te savjetnica za školske knjižnice iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Frida Bišćan koje su govorile o primjeni u praksi propisa i standarda o uređenju i opremanju školskih knjižnica, o planskoj izgradnji knjižničnog fonda i o financiranju školskih knjižnica.
O ostvarenosti nacionalnih standarda u školskim knjižnicama Županije govorila je Ljiljana Vugrinec, voditeljica Županijske matične službe za knjižnice. U Županiji postoje 33 školske knjižnice u 34 škole, i sve osim jedne (noovosnovane OŠ Koprivnički Ivanec) imaju zaposlene stručne visokoobrazovane knjižničare. Knjižnično poslovanje u svim je knjižnicama automatizirano, a baze podataka o građi većine knjižnica dostupne su online. Najveći problemi  s kojima se trenutno nosi većina knjižnica, uz nedostatna sredstva za nabavu građe, jesu premali prostori, a često i zastarjela oprema, s obzirom da samo 38% knjižnica u Županiji ima knjižnice uređene i opremljene potpuno u skladu sa standardima.
Da školski knjižničari vlastitim angažmanom, inovativnošću i suradnjom uspijevaju nadoknaditi manjkavosti materijalnih uvjeta rada, pokazalo je izlaganje Adrijane Hatadi iz OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, voditeljice Županijskog stručno vijeća za školske knjižničare koja je predstavila niz zanimljivih projekata za poticanje čitanja i informacijske pismenosti koji se provode u županijskim školskim knjižnicama. Na primjer, projekti kao što su „Čitajmo mi – u obitelji svi“, „Tulum s(l)ova“, „Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meje“, „Čitanjem do zvijezda“, Međunarodni projekt „Bookmark“, Olimpijada čitanja, Čitateljski maratoni … samo su neki od onih koje provode školski knjižničari u našoj Županiji i u kojima svake godine sudjeluju stotine učenika osnovnih i srednjih škola. Osim što na taj način stječu korisnu naviku čitanja, učenici kroz ove projekte i putuju, uče nova znanja o drugim zemljama, vježbaju strane jezike, razvijaju međugeneracijsku solidarnost, izražavaju se kreativno, stječu digitalne kompetencije u radu s novim tehnologijama…
Školske knjižničarke Ana Molnar Šadek iz OŠ Molve i Ljiljana Mraz iz Obrtničke škole (u prezentaciji koju je pripremila zajedno s Irenom Nevjestić iz Srednje škole Koprivnica) predstavile su potom primjere iz svojih škola vezane za uređenje knjižničnih prostora. Školska knjižnica u OŠ Molve uređena je sredstvima osnivača Škole, Koprivničko-križevačke županije, i Općine Molve, a knjižnica koju zajednički koriste dvije škole – Srednja i Obrtnička škola u Koprivnici, obnovljena  je također zajednički, sredstvima obje škole, te ulaganjem rada i vještina učenika i nastavnika Obrtničke škole koji su obavili sve unutrašnje radove te izradili novi namještaj.
Luca Matić, školska knjižničarka u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, na kraju je iznijela iskustvo svoje škole u obnovi fonda školske knjižnice koja se provodi sustavno i planski već niz godina. Sredstva za nabavu na redovitoj godišnjoj razini osigurava osnivač Škole, Grad Koprivnica, temeljem obrazloženih zahtjeva upućenih iz Škole i uvrštenih u školski financijski godišnji plan. Pri tome je vrlo važna suradnja školskoga knjižničara s učiteljskim vijećem, ravnateljem škole i stručnim službama t

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice