Osvrt na znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“

25. studenoga 2016.

Osvrt na znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“,
Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, 18. 11. 2016.

Knjižnice u Hrvatskoj provode inovativne socijalno inkluzivne usluge i doprinose uključivanju marginaliziranih i depriviranih u društvo

Organizatori, suorganizatori i povod skupa
Znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“ održan je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u petak, 18. 11. 2016. Organizator skupa bila je Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, a suorganizatori Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Hrvatska knjižnica za slijepe u Zagrebu i Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Povod skupa bila je 10. obljetnica knjižnične usluge za slijepe i slabovidne korisnike koprivničke knjižnice, koja je implementirana u knjižničnu ponudu 2006. godine kao pilot projekt u Hrvatskoj zahvaljujući sredstvima Europske unije za povećanje kvalitete socijalnih usluga u lokalnoj zajednici. Nositelj projekta bila je Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, a partner Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica, koja je  ovom uslugom slijepim i slabovidnim osobama u Koprivničko-križevačkoj županiji u proteklom desetljeću povećala dostupnost informacijama i izvorima znanja. Omogućila im je korištenje knjižnice u mjestu njihovog stanovanja s ponudom njima prilagođene građe za čitanje (zvučne knjige), kao i prilagođenom informatičkom opremom. Korištenje lokalne, gradske knjižnice kao i usluga bibliobusa povećalo im je šanse za kvalitetnije obrazovanje i cjeloživotno učenje te im omogućilo socijalne kontakte s osobama koje vide, što je u konačnici pridonijelo njihovom društvenom uključivanju.

Partnerstvo udruge i knjižnice nastavljeno je sve do danas, kako u uspješnom održavanju i nadograđivanju knjižnične usluge za slijepe i slabovidne, tako i u organiziranju stručnih skupova. Cilj im je vrednovati i učiniti vidljivijima postignuća ne samo koprivničke, nego i ostalih hrvatskih knjižnica u provođenju inovativnih knjižnično-socijalnih usluga. Od tada su održana dva stručna skupa. Prvi je bio okrugli stol za osobe s posebnim potrebama „Dostupnost knjižnica za sve – knjižnične službe, usluge i računalna oprema za slijepe, slabovidne i gluhoslijepe osobe: kako u lokalnoj zajednici dolaze do izvora znanja“ održan  povodom implementacije knjižnične usluge za slijepe i slabovidne u koprivničku knjižnicu 6. 11. 2006. Idući je bio stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem “Knjižnična usluga za slijepe i slabovidne: stanje i perspektive“ održan povodom 5. obljetnice ove usluge 18. 11. 2011.
 
Sudionici, sponzori
Ovogodišnji znanstveno-stručni skup „Socijalno inkluzivne knjižnične usluge“ također je bio  nacionalnog karaktera, a okupio je 60-ak sudionika iz 18 većih i manjih gradova i mjesta u Hrvatskoj –  Šibenika, Vodica, Zadra, Rijeke, Buja, Karlovca, Zagreba, Donje Stubice, Velike Gorice, Vrbovca, Čazme, Bjelovara, Đurđevca, Križevaca, Sokolovca, Kloštra Podravskog, Kalinovca i Koprivnice. Sudionici su bili knjižničari iz raznih vrsta knjižnica (narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica), sveučilišni profesori (Filozoski fakultet, Pravni fakultet – Studijski centar socijalnog rada, Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru) te predstavnici udruga za slijepe i slabovidne osobe, Rome i osobe s invaliditetom. Skup je u ime domaćina, organizatora i suorganizatora pozdravila Dijana Sabolović-Krajina,  ravnateljica koprivničke knjižnice te Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i Maja Ferlindeš, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti u Gradu Koprivnici. Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek ispričala se što zbog već ranije preuzetih obveza nije bila u mogućnosti odazvati se pozivu.

Sponzori skupa

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice