Osvrt na zanimljive programe u proteklom tjednu

2. studenoga 2015.

U proteklom tjednu u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održani su programi, koji zbog svoje zanimljivosti i aktualnosti zavređuju kratke osvrte.

Klimatske promjene i kako se na njih pripremiti

Vjeran Piršić, poznati ekološki aktivist s Krka, voditelj udruge Eko Kvarner,  poznat nam je po čestim medijskim nastupima i gorljivom zagovaranju zaštite okoliša, prije svega u Istri i na Kvarneru. On je prvi put gostovao u Koprivnici u ponedjeljak 26.10.2015., kako bi predstavio koprivničkoj javnosti nedavno objavljenu knjigu Pascala Canfina i Petera Staimea „Klima: 30 pitanja za razumijevanje Konferencije u Parizu“ i upozorio na važnost  UN-ove Konferencije o klimatskim promjenama, koja će se održati u Parizu, 30.11.-11.12.2015. Autori knjige su prikupili sve važnije rezultate znanstvenih istraživanja o klimatskim promjenama te objašnjavaju koliko je nužno promijeniti način života i djelovati na okoliš te koliko nam tehnologija u tome može pomoći.  Francuski domaćini ulažu velike napore ne bi li kvalitetno pripremili ovaj važni svjetski događaj i izbjegli da ova konferencija ne bude još jedan fijasko  u nizu mnogih dosadašnjih neuspješnih klimatskih konferencija. Za klimatske promjene odgovorni su i bogati, ističu autori, i o njima ovisi koliko će javno dobro prevladati nad partikularnim interersima. Na konferenciji se trebaju dogovoriti obvezujuće mjere za smanjivanje emisija stakleničkih plinova koje bi sadašnji trend globalnog zatopljenja, koji ide prema 4ᵒC do kraja stoljeća, zaustavile na 2ᵒC.  Po završetku konferencije, 12. prosinca, u Parizu će se također održati veliko okupljanje civilnih udruga da, prema potrebi, dogovore ono što se nije uspjelo kroz sustav UN-a. „U cijelom svijetu ljudi se mobiliziraju kako se ovog puta ne bi dopustilo da razni interesni lobiji u sprezi s neodgovornom politikom imaju posljednju riječ i upropaste životne šanse budućih generacija. „Vremena za odgađanja više nema“, čitamo na internetskoj stranici grada Krka, s kojega dolazi Vjeran Piršić.  

Svojim gostovanjem u Koprivnici Vjeran Piršić je htio pokazati koliko je važno mobilizirati stanovništvo i lokalne uprave i samoprave da iznađu načine kako se suočiti s drastičnim klimatskim promjenama s obzirom na svoje specifičnosti. Istaknuo je kako bi trebali odraditi lokalno najveći dio onog što je nužno napraviti kako bi se klimatske promjene usporile, pa čak i zaustavile, kao i onog što je važno poduzeti u procesu prilagođavanja promjenama koje se više ne mogu izbjeći. Diljem svijeta mnogi gradovi i naselja na tome već godinama rade (iskustva drugih su dostupna), a svi oni nekako su morali započeti sa svojim aktivnostima, najprije razgovorom o najvećoj prijetnji, o tome kako će se ona najvjerojatnije manifestirati lokalno, odnosno što se s lokalnim ljudskim, materijalnim i prirodnim resursima može napraviti u očekivanim okolnostima.

Izuzetno je poticajno predstavio dobru praksu otoka Krka, za koju je specifično uključivanje najšireg stanovništva (donositelja političkih odluka, civilnog i poslovnog sektora) u domišljanje i provedbu niza mjera i aktivnosti u svakodnevnom životu otoka Krka, od čega svi imaju privatnu i javnu korist. U cilju informiranja i edukacije redovito se provode otvorene radionice na kojima se provode konzultacije s vodećim domaćim i međunarodnim stručnjacima i znanstvenicima. Više o tome može se saznati na poveznicama:  http://www.novilist.hr/Vijesti/Regija/Otoci/Po-uzoru-na-Britance-Mali-Losinj-sprema-plan-protiv-klim… i http://www.grad-krk.hr/Pocetna/Radionica-Klimatske-promjene,-to-se-događa-nekom-d.aspx.

Goran Šafarek, koprivnički znanstveni

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice