Osvrt na večer sjećanja na život i djelo dr. med. Milivoja Kovačića (1927. – 2015.)

25. ožujka 2016.

U srijedu, 23. ožujka 2016. godine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ održana je večer sjećanja na dr. med. Milivoja Kovačića (Varaždinske Toplice, 28.6.1927. – Koprivnica, 5.12.2015.). Koprivničanci i gosti prisjetili su se njegovog života i djela. O višedesetljetnom stručnom i publicističkom doprinosu  dr. Kovačića koprivničkoj medicini izlaganje je održala dr. Elizabeta Horvatić, specijalist kliničke patologije. Željko Poljak, hrvatski znanstvenik, liječnik, književnik i publicist prisjetio se dugogodišnjeg, entuzijastičnog i upornog rada dr. Milivoja Kovačića na popularizaciji planinarstva u Podravini i Hrvatskoj, a  Renato Rac i Ivica Kušek iz Planinarskog društva „Bilo” dopunili su portret dr. Kovačića spojivši ga s poviješću planinarstva u Koprivnici.
U nemogućnosti osobnog dolaska svoj prilog o dr. Milivoju Kovačiću pripremio je i monsinjor Stjepan Razum, predsjednik Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije “Tkalčić”. Dr. Kovačić je bio član ovog društva od 1998. do smrti, 2015. godine. Društvo okuplja osobe koje promiču i istražuju povijest Zagrebačke nadbiskupije te prikupljaju i objavljuju izvore i radove vezane uz ovu temu. Dr. Kovačić je svojim pisanim radovima doprinio svrsi Društva – napisao je životopise dvaju poznatih koprivničkih svećenika, Stjepana Pavunića i Mihovila Kolarića.
Dr. Kovačića je članke i knjige objavljivao i u mnogim drugim  časopisima i izdavačkim kućama. Osim što je bio liječnik, povjesničar koprivničke medicine te član i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Bilo“ u Koprivnici, dr. Kovačić je bio i aktivan član Crvenog križa u Koprivnici i Varaždinu. Tijekom života bio je član, suradnik i predsjednik brojnih društava iz područja društveno-humanističkih i medicinskih znanosti, a za svoj rad je primio priznanja i nagrade.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice