Osvrt na Večer koprivničkih krimića

17. listopada 2019.

U utorak, 15.10.2019. održana je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica Večer koprivničkih krimića. Tom prigodom javnosti su  predstavljeni autori kratkih kriminalističkih priča nagrađeni na kreativnom natječaju „Koprivnički krimić”, koji je potakla i po prvi puta organizirala upravo koprivnička Knjižnica. Svi nagrađeni su iz Koprivnice, osim Ivane Norac iz Čeminca u Baranji, koja se prisutnima obratila putem Skypea. Razgovor s njome, kao i sa Zoranom Odžićem i Hrvojem Šijakom vodili su knjižničari Petar Lukačić i Dijana Sabolović-Krajina.

 Odabir nagrađenih priča, čija je radnja smještena u grad Koprivnicu, provelo je stručno povjerenstva u sastavu Dijana Sabolović-Krajina, predsjednica i članovi Nina Tadić i Petar Lukačić. Sve četiri pristigle priče zadovoljile su formalne uvjete natječaja te sadrže klasične elemente krimića – enigmu vezanu uz neki zločin, istražitelja/istražitelje koji enigmu  trebaju razriješiti, istragu, potjeru, kaznu, kontrapunkt dobra i zla, atmosferu napetosti te ulogu čitatelja kojemu je ponuđeno da se uključi u istragu i razrješenje zločina. 

Prvonagrađena priča Kradljivci stripova Zorana Odžića iz Koprivnice (poklon bon za jednodnevni izlet za dvije osobe agencije Marbis tours) duhovita je, inteligentna i iskričava proza koja osvaja čitatelja. Tekst ima postmodernističke elemente (poigravanje sa žanrom krimića, inkorporiranje stvarnih osoba u izmišljenu priču, referencijalnost i autoreferencijalnost). Posveta je devetoj umjetnosti – stripu, kao i knjižnici kao mjestu okupljanja stripoljubaca i knjižničarskoj profesiji u cijelosti. Prepoznatljivi suvremenici prednost su priče, a takva aktualizacija („autor se strašno našalio sa stvarnim osobama“) dio je šarma te proze. Koprivničke lokacije koje se spominju u priči su Knjižnica, Pivnica Kraluš, uplatno mjesto Hrvatske lutrije (ul. J. Vargovića), Opća bolnica – Psihijatrijski odjel, Varaždinska cesta br.  5, Podravka,  Poduzetnički inkubator u Dravskoj 17.  

Drugonagrađena priča Pod crkvenim zvonom Hrvoja Šijaka iz Koprivnice (poklon bon od 300 kn agencije Silvija turista), bavi se svijetom koji sigurno golica čitateljevu maštu. Odlikuje se ekonomičnim izrazom i dobro oblikovanim likovima koji donose neke svoje priče. Stil je čist i jasan. Koprivničke lokacije koje se spominju u priči su Pivnica Kraluš, zalogajnica Calimero, župni dvor sv. Nikole, Ulica braće Radić, Novi Brežanec, Proljetna ulica, Sportska dvorana B. Jedvaj, Gradski park, sportsko igralište, Pravoslavna crkva sv. Trojice, Prva osnovna škola, Križevačka ulica, Dubovečki park, Vatrogosni dom, Cvjetna ulica. 

Trećenagrađena priča Ne možeš pobjeći Ivane Norac iz Čeminca u Baranji (poklon bon za 3 knjige izdavačke kuće Šareni dućan) ima odličan uvod, izraženu atmosferu napetosti i iščekivanja, a prednost joj je problematiziranje vršnjačkog nasilja. Koprivničke lokacije koje se spominju su gradski park, paviljon, fontana, željeznički kolodvor, osnovna škola, zgrada policijske postaje, pošta, Zrinski trg, Pametna ulica, muzej, oružarnica.

Organizator natječaja „Koprivnički krimić“, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“, odlučio je dodijeliti utješnu nagradu priči H.D.R. Martine KOBAŠ iz Koprivnice (platneni ruksak i bookmarkere Mitska bića – digitalna priča te knjiga) zbog lijepog predstavljanja i is

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice