Osvrt na tribinu Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja

12. ožujka 2021.
Tribina / Što nam donosi zakon o sjemenju
Tribina / Što nam donosi zakon o sjemenju

U srijedu, 10. 3. 2021. u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održana je tribina Što nam donosi novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja? Gošće su bile članice inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“ Sunčana PEŠAK, tajnica Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača i Silvija KOLAR–FODOR, predsjednica udruge “Biovrt – u skladu s prirodom”.

Bez obzira na ove nove okolnosti koje prema dozvoljenim mogućnostima kombiniraju fizičku i virtualnu dostupnost knjižnice, tribina je uspjela na zanimljiv i dinamičan način približiti razloge zbog kojih brojne ekološke udruge, kao i zainteresirani građani okupljeni oko inicijative „Sjeme je naše ljudsko pravo“, ističu važnost prava na sjeme kao glavnog pitanja hrvatskog prehrambenog suvereniteta. Ugledne i kompetentne predstavnice ekoloških udruga i organizacija upoznale su prisutne sa spornim točkama koje su prepoznate u javnoj raspravi o novom Zakonu te promjenama u odnosu na dosadašnju zakonsku regulativu i praksu s naglaskom na važnost održavanja starih domaćih sorti sjemena i značaj za OPG-ove i male proizvođače hrane. Naglasile su i potrebu uvažavanja agro bioraznolikosti koja podrazumijeva mogućnost izbora sorti neke poljoprivredne kulture, njihovu dinamiku, razvoj i nadopunjavanje nasuprot monokultura koje mogu značiti veći rizik i monopol u proizvodnji. Navedeni su primjeri stalnog trenda opadanja broja sorti pojedinih kultura. Prije stotinjak godina postojalo je preko 500 vrsta zelja da bi ih danas ostalo 28. Graška je bilo preko 400 vrsta a ostalo ih je 27. Slična situacija je i kod drugih poljoprivrednih kultura. Ukazale su i na dalekosežne posljedice i utjecaj na proizvodnju hrane i nacionalno-stratešku samodostatnost Hrvatske u tom području novog Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je u fazi donošenja.

Tribina se održala u suradnji s Udrugom Kopriva – Koprivnička Inicijativa Volontera i Aktivista, a zbog epidemioloških mjera bila je hibridnog karaktera – publika i moderatori- knjižničari Dijana Sabolović-Krajina i Kristian Ujlaki bili su fizički prisutni u prostoru Knjižnice, a razgovor su s predavačicama vodili online putem Zoom aplikacije zahvaljujući podršci Hrvatskog knjižničarskog društva. Tribina se istovremeno mogla pratiti putem Facebook Livestrema, a snimka je dostupna na Youtube kanalu knjižnice.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice