Osvrt na tribinu „Početno iskustvo u razvoju obrta i poslovanja u Podravini – prednosti i nedostaci“

24. travnja 2014.

U okviru programa „Knjižnica je više od knjiga – zajedno do zapošljavanja“ u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je prva tribina pod nazivom „Početno iskustvo u razvoju obrta i poslovanja u Podravini – prednosti i nedostaci“. Cilj programa je predstaviti dobre prakse u (samo)zapošljavanju kako bi se pomoglo onima koji traže posao ili žele pokrenuti vlastiti, žele se prekvalificirati, nastaviti školovanje ili se dodatno usavršavati.
Krešimir Krznarić, stručni specijalist inženjer poljoprivrede, kojemu je glavno područje zanimanja održiva i ekološka poljoprivreda, upoznao je prisutne sa svojim obrtom PAMPA-TEA za proizvodnju, trgovinu i istraživanje čajeva i ljekovitog bilja. Govorio je o nastanku poduzetničke ideje te prednostima i nedostacima bavljenja poduzetništvom u Koprivnici. Osim toga, posjetitelji tribine imali su priliku čuti iz prve ruke savjete i trikove za prevladavanje dnevnih izazova s kojima se susreće poduzetnik, postavljali su pitanja te sudjelovali u raspravi.
Krešimira Krznarića mnogi poznaju po kvalitenim čajevima i biljnim pripravcima koje prodaje na koprivničkoj Gradskoj tržnici. Međutim, njegov je obiteljski obrt sa svega troje zaposlenih kroz godine je narastao do respektabilne trgovačke mreže i suradnju s četrdesetak kooperanata. Osnovne aktivnosti obrta PAMPA-TEA protežu se od rada na svim poslovima od proizvodnje, prerade, pakiranja mješavina domaćih čajeva, preko vođenja i razvoja otkupa sirovina za proizvodnju na području Koprivničko-križevačke županije, do rada na razvoju distribucije i veleprodaje čajeva kroz lanac ljekarni u sklopu Medike d.d. (Prima pharme), Belupo (Deltis pharm), Galena, Botanika, Ljekarne Koprivničko-križevačke županije, Ktc-trgovački centar, Sloga, Zdravstvene ustanove Bjelovar i preko 200 malih ljekarni i trgovina na području RH. Od 2005. izvozi čajeve u BiH te surađuje s renomiranim svjetskim proizvođačima čajeva i otkupljivačima ljekovitog bilja kao što su Teekane, Oasis, Teemass (Njemačka), Droginvest (Mađarska).
Da bi došao do što šireg kruga kupaca Krešimir Krznarić redovito izlaže, prezentira i prodaje svoje proizvode na gospodarskim i turističkim sajmovima. Paralelno se stručno usavršava i ulaže u novu tehnologiju.
Početak njegovog poduzetništva datira od sredine 1990-ih, a faktori da donese odluku o pokretanju obrta bili su poznavanje tehnologije, kvalitete i dostupnosti sirovinske osnove, iskustvo u vođenju obrta i firme u obitelji te želje da samostalno stvara i živi od biznisa. Njegova nit voditelja je stvaranje prepoznatljivog trajnog branda čajeva zasnovanog na kvaliteti („kao što je Francuska poznata u svijetu po vrsnim vinima, želja mu je da Podravina bude prepoznata po proizvodnji kvalitetnih biljnih čajeva“) te razvoju i implementaciji novih tehnologija na području čajne industrije u RH.
U svojem poduzetništvu koristi prednosti Podravine: visok intelektualni kapital na područjima poljoprivrede, prehrane i farmacije, industrijsku nezagađenost, prepoznatljivost imena grada Koprivnice kao znaka za vrhunsku proizvodnju hrane i farmaceutskih proizvoda, dobar geostrateški položaj Koprivnice (blizinu velikih hrvatskih i europskih gradova unutar 500 kilometara).
Krešimir Krznarić istaknuo je i nedostatke razvijanja poduzetništva u Koprivnici, koji i njemu osobno nalažu veliki oprez kod razvijanja novih proizvoda: nedostatak poduzetničke samoinicijative kod mladih, preveliki lokalni nameti za malo poduzetništvo, preskupa infrastruktura za malo poduzetništvo, preveliki broj kontrolnih mehanizama u Koprivnici na broj obrtnika, veliki broj institucija za razvoj poduzetništva koji nisu međusobno povezane i koordinirane.
S prisutnima je podijelio niz korisnih savjeta i trikova: „Vi ste najbitniji u svemu. Ne postoji univerzalna formula za uspjeh. Ne ulazite u poduzetništvo radi poticaja, nego radi svoje poduzetničke ideje. Pronađite dobrog knjigovođu, koji će prepoznavati trendove na tržištu. Surađujte s potpornim institucijama i ra

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice