Osvrt na tribinu o konceptu nove knjižnice – multimedijalnog centra „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!“

28. rujna 2016.

U utorak, 27. 9. 2016. u 18 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je tribina o konceptu multimedijalnog centra – nove zgrade Knjižnice.

Polazište tribine bili su rezultati anketiranja građana koje je koprivnička Knjižnica provodila tijekom srpnja i kolovoza ove godine pod nazivom „U novoj zgradi gradske knjižnice želim…!“. Cilj je bio doznati neposredno od onih kojima je knjižnica namijenjena, kakve su njihove potrebe i očekivanja od prostora nove zgrade te omogućiti samim korisnicima da se uključe u osmišljavanje sadržaja planirane nove knjižnične zgrade.U anketi su se kao alat koristile društvene mreže, a sudjelovalo je 250 građana s preko 400 iznesenih potreba i prijedloga.

Na tribini su glavne poruke građana predstavljene prvo kroz kratki video, a potom ih je analizirala Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica i voditeljica županijske matične službe. Potom je uslijedila rasprava u kojoj su sudjelovali svi prisutni – korisnici knjižnice, knjižničari, suradnici knjižnice, predstavnici Grada Koprivnice i upravnih odjela za izgradnju grada i prostorno uređenje te  financije, poticanje poduzetništva i komunalno gospodarstvo. Na tribini je kao popratni sadržaj bio prezentiran i jedan primjer osmišljavanja novog knjižničnog prostora u svijetu.

Želje, potrebe i prijedloge građana Ljiljana Vugrinec je usporedila s Podlogom za projektni zadatak, dokumentom koji su koprivnički knjižničari izradili još 2012., a ažurirali 2016.

VIŠE  PROSTORA
Građani žele dovoljno prostora za svu knjižničnu građu i redovne usluge knjižnice, potom  multifunkcionalni prostor za potrebe zajednice – za razne programe namijenjene javnosti, za sastajanje, učenje, istraživanje, stvaranje, ali i za druženje, neobavezan boravak i uživanje i čitanju …

PRISTUPAČNOST PROSTORA
Građani trebaju maksimalnu prohodnost i lak pristup za sve. Stoga  jedna od najvažnijih, ako ne i najvažnija arhitektonska karakteristika buduće nove zgrade treba omogućiti nesmetan i lak pristup do svih usluga i građe svim korisnicima. Žele prilagođen vanjski pristup i dizalo, ako bi zgrada imala katove, parkiralište uza samu zgradu, odnosno, mogućnost  parkiranja što bliže ulazu za osobe s invaliditetom, dovoljni široke sve prolaze kroz cijelu zgradu te između samih polica s građom.

UGODAN I UDOBAN PROSTOR  
Građani trebaju:
•    zračnost, dobro prirodno osvjetljenje, ugodne boje, doticaj s vanjskim zelenilom (stakleni zid prema parku!)
•    uređenje primjerenih zasebnih prostora za različite skupine korisnika – za djecu, mlade, starije, za socioinkluzivne usluge i sl.

MOGUĆNOSTI OSVJEŽENJA
Građani  žele:
•    kafić i mali restoran u knjižnici – među najčešćim je prijedlozima u anketi; uz ponudu pića i jednostavnih jela omogućiti dodatne prostore za odmor, druženje i uživanje u čitanju i drugim aktivnostima u knjižnici

FUNKCIONALAN VANJSKI PROSTOR
Građani predlažu:
•    vrt i terase za čitanje, za  odvijanje pojedinih programa i slično,
•    vanjski prostori uređeni kompatibilno s knjižničnom funkcijom  – npr., senzorni park i igralište za djecu, panoramski krov – vidikovac na vrhu zgradu i slično…

GRAĐA  I USLUGE
Građani žele MULTIMEDIJALNU knjižnicu, koja kombinira tradicionalne, posudbene i novu tehnologiju:
•&nbsp

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice