Osvrt na tribinu

9. prosinca 2015.

Antikorupcijsko  povjerenstvo  Koprivničko-križevačke  županije održalo je u utorak 8. prosinca 2015. godine u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica tribinu povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. prosinca). Dr. sc. Livia Kardum, članica Upravnog odbora Transparency Internationala Hrvatska i sveučilišna profesorica održala je predavanje pod nazivom  „Prevencija i borba protiv korupcije mehanizmima civilnog nadzora“. Na nizu slikovitih primjera ilustrirala je činjenicu da je Hrvatske vrlo korumpirana država. Pogoduje joj šuma zakona koji su često nedorečeni i međusobno proturječni. Korupcija je prisutna u svim sferama društva – politici, ekonomiji, zdravstvu, sudstvu, obrazovanju, sportu, kulturi… Područje javne nabave također je često izloženo korupciji. Iako se čini da je nemoguće u hrvatskom društvu iskorijeniti korupciju, o njoj i njezinim akterima treba javno progovarati i ukazivati na njezinu pogubnost u funkcioniranju javnih društvenih mehanizama. Upravo je to zadaća Transparency Internationala, međunarodne nevladine organizacije, koja djeluje u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj (više na http://www.transparency.hr/hr/).
 
U sklopu tribine su Tomislav Babić, predsjednik  Antikorupcijskog povjerenstva Koprivničko-križevačke županije i Ivan Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije podijelili priznanja sučenicima – sudionicima kreativnog natječaja „Zajedno smo jači“ za likovne i literarne nagrade o stvaranju društva s nultom tolerancijom na korupciju, a najboljima novčane nagrade od 500 kuna, 1000 kuna i 1500 kuna.  Dio radova može se razgledati u izlozima Knjižnice od 1.12. do 10.12.2015. godine.
O ANTIKORUPCIJSKOM POVJERENSTVU KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKE ŽUPANIJE
Županijska skupština Koprivničko-križevačke županije osnovala  je  Antikorupcijsko  povjerenstvo  Koprivničko-križevačke  županije kao savjetodavno tijelo Županijske skupštine  za praćenje  i  suzbijanje  korupcije na području  Županije. Cilj osnivanja  Povjerenstva  je  poticanje  odgovornosti u vršenju javnih dužnosti, otvorenost vlasti i odlučivanja te sprječavanje korupcije.
Građani mogu svoje prijave uputiti, na adresu Povjerenstva, Ulica Antuna Nemčića 5, 48000 Koprivnica te putem internetske podstranice http://kckzz.hr/prijavi-korupciju/ . Slijedom prijava građana do sada je razmatrano nekoliko potencijalnih slučajeva korupcije. Razmatraju se samo neanonimne prijave. Povjerenstvo nema mogućnost sankcija, ali je istovremeno sve, pa čak i anonimne prijave, dužno proslijediti nadležnim tijelima na postupanje.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice