Osvrt na radionicu prirodnog bojadisanja tkanina

3. kolovoza 2022.

U utorak 2.8.2022. u Makerspaceu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica  održana je radionica prirodnog bojadisanja tkanina s Ivanom Biočinom, mag. ing. tekstilne tehnologije, vlasnicom Instituta održive mode i promotoricom održivog života i poslovanja.

Ivana Biočina sudionicima je dala pregled povijesti bojadisanja biljkama, pojasnila kakva sve vlakna postoje i koji postupak bojadisanja je najprimjereniji za pojedine vrste vlakana. Pojašnjeni su i tehnički postupci pripreme tkanine, izrade kupke i fiksiranja boje. Polaznici su saznali na koji način odabrati tkaninu, kako ju pripremiti i omekšati prije stavljanja u kupku i koje biljke odabrati za bojadisanje ovisno o tome koja boja se želi postići. Osim gotovih „recepata“ za bojadisanje u vlastitoj kuhinji (uz savjete kako to raditi na siguran način), Ivana je sudionike potaknula i na eksperimentiranje i igranje s biljkama i tkaninama.

Biljke i dijelovi biljaka koju daju lijepu boju tkanini ili su dobar fiksator svuda su oko nas: posebno je istaknut kiseli ruj koji raste posvuda u Koprivnci i okolici kao izuzetno dobar prirodni fiksator boje. Ivana je također pokazala biljke koje u posljednje vrijeme najviše koristi – zlatnicu, gospinu travu, bobice bazge, koru breze koju skuplja s otpiljenih i odbačenih grana (nikad sa živog drveta), ljuske oraha, ljuske luka. Iako većinu biljaka skuplja u prirodi, najčešće baš u Podravini, dio biljaka može se naći i u vrtnim centrima (npr. odbačene grane eukaliptusa). Vrlo su važne i koštice avokada koje daju nježnu ružičastu boju.

Dok su polaznici učili o tehnikama i biljkama te gdje ih mogu naći, u Makerspaceu se krčkala kupka od koštica avokada. Ivana je demonstrirala na koji ju je način najbolje kuhati (cijelo vrijeme mora lagano krčkati), a za završetak druženja u kupku je stavljena prethodno pripremljena pamučna tkanina, koja je omekšana 24-satnim namakanjem u vodi i na kojoj se lijepo moglo vidjeti kojom se brzinom boja razvija na tkanini. Polaznici su ujedno dobili savjete o održavanju odjeće bojadisane prirodnim bojama, a mogli su vidjeti i gotove proizvode iz Ivanine bojadisarske radionice koja je bojadisana gospinom travom i avokadom.

Radionica prirodnog bojadisanja tkanina prvi je program u ciklusu zanatskih predavanja i radionica koje će se i u narednim mjesecima održavati u Makerspaceu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice