Osvrt na radionicu EXPECTO VACCINUM: izrada čarobnih napitaka u doba pandemije

17. studenoga 2020.

Završetak ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica obilježen je u subotu, 14.11.2020. zanimljivom i zabavnom radionicom za mlade, aktualno i znakovito nazvanom Expecto Vaccinum – ili u slobodnom prijevodu „Čekamo cjepivo“!

I tako – dok svi željno očekujemo da što prije dođe cjepivo protiv Covida 19, Knjižnica je nakratko postala mali Hogwarts, škola za mlade čarobnjake, poznata iz svjetski popularnog knjižnog i filmskog serijala o Harry Potteru.  Sudeći po broju prijavljenih za ovu radionicu, o njemu rado čitaju i mnogi mladi Koprivničanci. Naime, zbog velikog interesa, ali i postojećeg ograničenja broja polaznika u raspoloživom prostoru, knjižničari su odlučili održati čak dvije radionice umjesto jedne u istom danu, kako bi svim zainteresiranima bilo omogućeno da sudjeluju, a da istovremeno budu zadovoljene sve zadane epidemiološke mjere. Ukupno je sudjelovalo petnaestak mladih – učenika različitih gradskih i prigradskih osnovnih i srednjih škola, a program je održan u novouređenom Zajedničkom kreativnom prostoru Knjižnice – popularno nazvanom Makerspaceu.

Obje radionice otpočele su međusobnim upoznavanjem sudionika, uz razgovor i prepričavanje dojmova o pričama iz Harry Potter serijala, te uz slušanje glazbe iz filmova o Harry Potteru, a nastavile su se različitim aktivnostima povezanim s magičnim svijetom omiljenog malog čarobnjaka. Polaznici su najprije učili programirati micro:bit  te tako sastavili program koji ih je razvrstao u „čarobnjačke domove“ Hogwartsa. Potom su pokazali izvrsno poznavanje čarobnih napitaka opisanih u knjigama o Harry Potteru rješavajući kviz u aplikaciji Kahoot koji su pripremile knjižnične volonterke. Najuspješniji u kvizu primili su i simbolične nagrade.

Najviše oduševljenja, bez sumnje,  izazvao je dio radionice posvećen pripremi magičnih napitaka. Polaznici su dobili zadatak da sami osmisle svoj „magični napitak“, kombiniranjem po vlastitoj želji tajnovitih (ali svih jestivih!), „čarobnih“  sastojaka koje su za ovu priliku unaprijed pripremile voditeljice radionice, uz pomoć knjižničnih volonterki. Uz puno smijeha i uzbuđenja koje je izazvalo isprobavanje tajnih sastojaka i miješanje „čarobnih“ napitaka, svi polaznici uspješno su odradili zadatak i od sastojaka prigodno nazvanih „zmajeva krv“, „suze jednoroga“, „serum od trave iz močvarnog jezera“ i slično, uspjeli su „smućkati“ svoje unikatne napitke –  vlastite verzije „seruma istine“, „ljubavnog napitka“,  „tekuće sreće“  ili nekog drugog napitka. Pojedini „čarobni“ napitci nastali u radionici dobili su i nova, maštovita imena, primjerice Metalic Poison ili Gordonia, koje su sami osmislili njihovi autori. Na kraju, svi sudionici imali su prilike pokazati i svoju kreativnu stranu te prigodno ukrasiti bočice različitim materijalima – špagicama, trakicama, perlicama i privjescima te prigodnim naljepnicama, specijalno otisnutim za ovu priliku. Svoje bočice po završetku radionice za uspomenu su ponijeli kućama.

S obzirom da su mogućnosti za tradicionalne susrete u knjižnici zbog pandemije korona virusa već duže vrijeme vrlo ograničene, pokazalo se i na ovoj radionici kako ovakva druženja svima jako nedostaju, i korisnicima, a i knjižničarima. Stoga knjižnica zahvaljuje svima koji su se odvažili doći na ovaj program posvećen serijalu o Harry Potteru jer su time i dio vlastite pozitivne energije uložili u važan cilj promoviranja čitanja i knjiga općenito. Izneseni dojmovi polaznika ujedno pokazuju da im je radionica bila i zanimljiva i zabavna te da su uživali u opuštenom subotnjem prijepodnevu družeći se s vršnjacima i likovima iz omiljenih knjiga. Poznati magični literarni junaci iz Hogwartsa tako su  još jednom i mladim korisnicima i samim knjižničarima uljepšali i olakšali dane u „novom normalnom“, na koje smo se svi odnedavno morali priviknuti.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice