Osvrt na putopisno predavanje „Kak su Podravci splazili na Mt. Blanc“

29. rujna 2016.

U srijedu 28.9.2016. u ispunjenom Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ predavanje su održali Danijel Balaško i Romeo Sinjeri. Balaško i Sinjeri su na zanimljiv način predstavili svoj planinarski pothvat – osvajanje vrha Mt. Blanc (4810 m) u srpnju ove godine rutom Cosmiques (Trois Monts) koja slovi kao jedan od najtežih smjerova do vrha.

Predavanje je započelo snimkom od 20-ak minuta koja je pokušala vjerno prenijeti njihovo iskustvo planine, od zanimljivih uspona, odmora, ali i prekrasnih prizora jedne od najviših europskih planina.

Planinari u svom planiranju rute namjerno nisu odabrali najlakšu rutu, koju odabire velik broj planinara, već zaobilaznu, u planinarskim krugovima nazvanu traversa, koja ide s jedne strane doline u drugu preko ledenjaka sa završnim hodom od 17 sati. Takav plan i odabir rute bio je pametan jer su planinari na taj način postepeno svladavali velike visinske razlike i postepeno privikavali svoj organizam na ovom iscrpljujući uspon.

Zanimljiv podatak je da je Romeo Sinjeri ustvari neiskusan planinar – planinarsko iskustvo počeo je stjecati u studenom 2015. godine i nije imao iskustva u osvajanju ovako visokih vrhova. Za njega je to bilo posebno iskustvo koje će sigurno s Balaškom ponoviti jer oni već planiraju osvajanje novih vrhova, a posjetitelji su zaključili da se raduju novim predavanjima i iskustvima.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice