Osvrt na putopisno predavanje Damira Vujnovca „Sahara – Saharawi, glas iz pustinje!“

16. rujna 2016.

U srijedu, 14.9.2016. u 19.00 sati putopisac Damir Vujnovac  održao je u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica zanimljivo predavanje „Sahara – Saharawi, glas iz pustinje!“. Tijekom dvosatne prezentacije i razgovora s publikom on je na zanimljiv, duhovit, a ujedno i dirljiv način podijelio svoja saznanja o narodu Saharawi, koji u posljednjih četrdeset godina živi u izbjeglištvu i sanja o povratku u svoju domovinu – Zapadnu Saharu.

Povod njegovog boravka u Sahari bilo je sudjelovanje na Saharskom maratonu u veljači ove godine. Radi se o humanitarnoj utrci koja se održava u izbjegličkim kampovima naroda Saharawi u zapadnom Alžiru. Unatoč UN-ovom mirovnom sporazumu koji uključuje i referendum o pravu na samoodređenje, Zapadna Sahara je i dalje pod okupacijom Maroka. Stoga se svake godine mirnim putem, kroz međunarodni Saharski maraton, nastoji skrenuti pozornost javnosti na probleme ovog, gotovo zaboravljenog dijela svijeta i problem života u izbjeglištvu naroda Saharawi.

Vujnovac je publici predstavio život u izbjegličkim kampovima, nedostatku pitke vode i električne struje, pustinjskom maratonu i doživljaju pješčane oluje. Govorio je također o gostoljubivosti ovih ljudi usprkos siromaštvu u kojemu žive, kao i domišljatosti u kreiranju „normalnog života“. Usprkos četrdesetogodišnjem izbjeglištvu i teškim životnim uvjetima, koji isključivo ovise o humanitarnoj pomoći, Saharci su izgradili tridesetak vrtića, isto toliko osnovnih i sedam srednjih škola te podigli stopu pismenosti na 95 posto. No, najveći problem u obrazovanju je nedostatak knjiga. Njihov bibliobus sarži svega 150 jedinica građe za čitanje, što je daleko od stvarnih potreba.
Stoga je Vujnovac po povratku u Hrvatsku pokrenuo projekt „Dječji glas iz Sahare“, kako bi se očuvala dječja pisana riječi Saharawi naroda. U sklopu projekta prikupljeno je četrdesetak literarnih radova saharske djece koji će, prevedeni s arapskog na hrvatski i engleski jezik, biti otisnuti u knjizi – zborniku radova i poklonjeni Saharcima tijekom sljedećeg Sahara maratona u veljači 2017. godine. Tom će prilikom u školi saharskog izbjegličkog kampa Smara biti organizirana izložba likovnih radova hrvatskih školaraca za njihove saharske vršnjake.

Projekt „Dječji glas iz Sahare“ pomoći će im kako u čuvanju pisane riječi, tako i u  popunjavanju knjižnica.
Kao što se koprivnička publika na predavanju velikodušno uključila u pomoć ovom projektu, tako se pozivaju svi zainteresirani za pokrivanju troškova tiskanja knjige da se jave na e-mail: orijentacije@gmail.com. Više informacija o projektu nalazi se na facebook stranici “VoiceFromSahara”.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice