Osvrt na prve ovogodišnje “Koprivničke književne šetnje”

26. travnja 2023.

Koprivnička Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ organizirala je prve dvije koprivničke književne šetnje u suradnji s Gimnazijom “Fran Galović” Koprivnica i Aktivom profesora hrvatskoga jezika 24. 4. 2023. Vodič gimnazijalcima bio je spisatelj Zoran Odžić, nagrađeni autor na sva četiri dosadašnja kreativna natječaja „Koprivničke kratke priče“ Knjižnice “Fran Galović“.

Jednosatna šetnja po nekima od mnogobrojnih koprivničkih lokacija na kojima se odvija radnja Odžićevih priča omogućila je pobliže upoznavanje autora i književnih, glazbenih i filmskih favorita kojima obiluju njegove kratke priče, kao i utjecaja koje imaju  autobiografski elemenati na njegovo pisanje. Istovremeno se propitivala uloge umjetne inteligencije kao tema Noći knjige 2023., ali i čestog Odžićevog motiva i inspiracije u pisanju. Lokacije po kojima se šetalo bile su knjižnica, Šareni dućan, Ulica Hrvatske državnosti s Domom mladih, Hotelom i nekadašnjom robnom kućom, Gradski park s paviljonom te Esterova ulica s Medičarnom Špičko i Frankopanska ulica. Odžić je svojom elokvencijom, koju uspješno primjenjuje i u svojim kratkim pričama, uspio zadržati pozornost gimnazijalaca i njihovih profesorica Sonje Delimar i Lidije Novosel te knjižničarke Anke Simović. Zanimljivost je u tome što je interes gimnazijalaca za ovaj program bio toliko velik da se selekcija sudionika šetnji dobila tako što je gimnazijalcima ponuđen upitnik za provjeru jesu li  pročitali Odžićeve priče.

Tema umjetne inteligencije bila je u fokusu ovogodišnje Noći knjige, a moto „Sanjaju li roboti električne knjige“ parafraza je kultnog romana distopijske fantastike  „Sanjaju li androidi električne ovce?“ Philipa K. Dicka. Budući da ova knjiga, kao i njene filmske adaptacije Istrebljivač (1982.) i Blade Runner 2 (2017.) predstavljaju dio mnogobrojnih  referenci u Odžićevom pisanju, njegove nagrađene priče pokazale su se odličnim odabirom za ove prve književne šetnje koje preferiraju ne samo drugačiji pristup upoznavanju s literarnim i književnim djelima, nego i upoznavanje Koprivnice na drugačiji način, konkretno prema motivima kratkih priča nagrađenih na kreativnim natječajima koprivničke Knjižnice.

 

Poveznica na priče Zoran Odžića

Poveznica na gimnazijski upitnik o poznavanju Odžićevih priča

 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice