Osvrt na programe u Noći knjige 2017.

25. travnja 2017.

Povodom 6. po redu Noći knjige, manifestacije koja u središte svojega interesa stavlja knjigu, autora, čitanje i čitatelja, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je niz zanimljivih programa za djecu, mlade i odrasle. Noć knjige u knjižnici trajala je od petka, 21. travnja do ponedjeljka 24. travnja i okupila više od 300 zadovoljnih posjetitelja.

Manifestacija je započela  Družionicom Tragača i kreativnom radionicom pisanja priče. Sudjelovalo je sedmero osnovnoškolaca, kojima ja predstavljen čitateljski blog Tragači, a oni koji već koriste blog iznijeli su svoja iskustva i dojmove. Nakon uvoda, zadatak je bio na temelju fotografije s tajanstvenim motivom knjiga, napisati kratku priču. Polaznici su za uloženi trdu dobili priznanja, a najbolja priča bit će objavljena u mjesecu svibnju na blogu Tragači, te tako biti prezentirana svim pratiteljima bloga. 

Za djecu je organizirana pričaonica na temu „Veličanstvene priramide – priče o drevnom Egiptu“ pod vodstvom povjesničara Hrvoja Petrića. U pričaonici je sudjelovalo 15 djece koja su pozitivno iznenadila profesora Petrića svojim znanjem o životu starih Egipćana, a saznali su i mnoštvo novih informacija o rijeci Nil, zašto su Egipćani imali mačke, kako su se odijevali te tko su bili najpoznatiji faraoni, osobito Tutankamon koji je već u njihovoj dobi, s devet godina, postao vladar. U kreativnom djelu svatko je dobio svoju ulogu. Graditelji su izrađivali piramide i hram, pisari su izrađivali natpis za hram hijeroglifima, a balzameri mumiju. Djeca su s oduševljenjem sudjelovala u zadacima i na taj način upoznala  život najveće civilizacije staroga vijeka. 

Boris Veličan i Dvina Meler održali su izvrsno putopisno predavanje tijekom kojeg su posjetitelje poveli na svoja neobična putovanja prepuna avantura i opasnosti. Dvina Meler prisutne je upoznala sa zanimljivim ljudima, pripadnicima malobrojnih i neobičnih plemena i kultova te s vudu ritualima. Boris Veličan govorio je o svom pješačenju od Petrograda do Pariza, putovanju Putem svile, pješačenju do Sahare i avanturi na Aljaski o kojoj planira uskoro pisati knjigu. 

Pričaonica za bebe i malu djecu do 3 godine „Zlatokosa i tri medvjedića – interaktivna slikovnica“ održana je u subotu, 22. 4. 2017. Voditeljice, odgajateljice Marija Sesvečan i Gordana Bonta govorile su o važnosti slikovnice i čitanja od najranije dobi te koliko je važna dramatizacija teksta na različite načine kako bi sama priča u djetetu ostavila trag. Odgajateljice Gordana Bonta izradila je i prezentirala interaktivnu slikovnicu o Zlatokosi koju je sama izradila te izazvala oduševljenje posjetitelja. Knjižničarka je preporučila priručnike i slikovnice iz fonda. Program je ponovno izazvao veliki interes korisnika pa se u 3 grupe okupilo 86 polaznika, 51 dijete i 35 roditelja.

U subotu prijepodne održana je 2. Proljetna tržnica knjiga na kojoj su Koprivničanci prodavali i razmjenjivali svoje stare knjige, slikovnice, glazbene CD-e, ploče i sl. 

Učenici Srednje škole Koprivnica i Gimnazije Fran Galović, njihovi profesori i profesorice i udruga Mamuze ispred knjižnice i u gradskom parku održali su recital „Nujna li proljeća“ kao dio projekta Blok sat. Tom su prilikom učenici čitali svoje i pjesme odabranih autora, te su prolaznicima dijelili razglednice sa zapisima o proljeću.

Subota poslijepodne bila je rezervirana za osmu po redu TEDxKoprivnicaLibrary konferenciju. Mladenka Majerić iz udruge Crveni nosovi, Pero Tomas, dobro poznato ime hrvatske bodybuilding scene, Snježana Šlabek, stručnjakinja za digitalne tehnologije u učenju i radu te dvojac znanstvenika koji stvara i vodi emisiju Treći element, Marko Košiček i Saša Ceci podijelili su s oduševljenom publikom svoje ideje i potaknuli na razmišljanje te zasigurno inspirirali za promjene u svakodnevnom životu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice