Osvrt na programe u Mjesecu hrvatske knjige 2018.

28. studenoga 2018.

Malobrojna, ali vrijedna i kreativna ekipa koprivničke Knjižnice doprinijela bogatoj kulturnoj jeseni Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije

Najintenzivniji dio svake godine, pa tako i ove, odvija se u Knjižnici i čitaonici “Fran Galović” Koprivnica u Mjesecu hrvatske knjige, tradicionalne manifestacije koja promiče knjigu i čitanje, a održava se na nacionalnoj razini od 15. listopada do 15. studenog. Budući da se ove godine obilježava Europska godina kulturne baštine,  glavna tema je bila  Baš baština, a moto (U)čitaj nasljeđe! – glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta. Kroz knjižnicu je samo u ovih mjesec dana prošlo preko 10 000 ljudi, oko 400 u prosjeku dnevno. Uz posudbu knjižne građe sudjelovali su u mnoštvu raznolikih programa za sve dobne skupine, od beba do najstarijih Koprivničanaca. Stoga valja podsjetiti na koji je način malobrojna, ali vrijedna i kreativna ekipa koprivničke Knjižnice doprinijela bogatoj kulturnoj jeseni Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije. Ovo je prilika da se zahvali brojnim suradnicima i vrijednim volonterima, koji su pomagali u provedbi programa. 

Programi za djecu

Među programima namijenjenima djeci istaknulo se gostovanje Vlaste Golub, glumice i spisateljice, koja je učenicima viših razreda osnovnih škola predstavila romane „O ljubavi, spletkama i svemu pomalo“ i „Eva, mala žena“. Susret za učenike održan je u ponedjeljak, 15.10. 2018. godine, a prisustvovalo je 40-ak učenika.

U subotu 20. 10. 2018. i u subotu, 27. 10. sati održale su se posljednje u nizu kreativne radionice izrade digitalne slikovnice u okviru projekta “Princeza na kraju svijeta”.  Ovoga je puta tema radionice bila “Div Leđan”, a voditeljica je bila Ivana Kranželić, dok je sudjelovalo 7 djece.

U okviru projekta„Princeza na kraju svijeta“ – inovativno i krativno poticanje čitanja u digitalnom okruženju nastalo je 8 digitalnih slikovnica, a objavila ih je koprivnička  Knjižnica uz financijsku pomoć Ministarstva kulture RH zbog inovativnog i kreativnog pristupa poticanju čitanja u digitalnom okruženju. Promocija digitalnih slikovnica održala se u petak, 9. 11. uz Dan grada Koprivnice. Promociji je prisustvovalo 50 sudionika, uglavnom djece koja su sudjelovala u projektu, i njihovih roditelja. Digitalnim slikovnicama se može pristupiti 24 sata na dan, svaki dan u tjednu na poveznici http://www.knjiznica-koprivnica.hr/knjiznica/defaultcont.asp?id=504&n=2

U petak, 26. 10. održao se sastanak Dječjeg čitateljskog kluba “Čituljko ” s voditeljicom Petrom Dravinski tijekom kojeg su se pričale strašne priče, a članice čitateljskog kluba okušale su se i u pisanju vlastite priče.

 Tijekom Mjeseca hrvatske knjige održalo se 5 Pričaonica za djecu predškolske dobi od 4 godine nadalje. Jedna je pričaonica o različitosti i toleranciji bila organizirana u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije i održala se 5. 11. 2018. godine, a sudjelovalo je 9 djece. Ukupno je u pričaonicama sudjelovalo 40 djece.

U subotu, 3. 11. u Dječjem se odjelu održala Njemačka pričaonica za djecu od 6 do 10 godina pod vodstvom nastavnica njemačkog jezika, Sonje Schuster i Danijele Fičko, a na temu Martinstag = Sv. Martin/ Farben = Boje. U pričaonici je sudjelovalo 7 djece.

U četvrtak, 15. 11. održan je tradicionalni susret djece s bakama i djedovima „Igre, priče, sjećanja“. Susretu su prisustvovali vrtićarci Dječjeg vrtića Sv. Josipa i štićenici Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica. Susretu „Igre, priče, sjećanja“ cilj je raditi na jačanju međugeneracijske solidarnosti. Prisustvovalo je 15 djece i 7 starijih osoba. Susret je, kao i uvijek dosad, bio emotivan, jer su

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice