Osvrt na programe Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” uz Dan hrvatskih knjižnica ’12.

20. studenoga 2012.

Obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica, 11. studenog, započelo je u Knjižnici već u petak, 9.11.2012., večernjim druženjem knjižničara s građanima nazvanim „Knjižnica kakvu možda ne poznajete“. Glazbeni program priredili su za ovu prigodu učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Koprivnica, a za prigodno osvježenje pobrinule su se vrijedne članice Kluba „Koprivice“.
Na ovaj način Knjižnica je željela izraziti zahvalnost svim korisnicima i građanima koji su joj izrazili podršku prilikom kandidiranja za priznanje “Knjižnicu godine” u lipnju 2012. Iako je nagrada ove godine otišla u Zadar, od same pobjede na natječaju za knjižničare bilo je puno važnije saznanje iskazano u desecima primljenih pisama potpore koja su pokazala da građani vole i podržavaju koprivničku Knjižnicu te iznimno cijene sve napore njenih zaposlenika da ovu ustanovu učine što bližom i što primjerenijom potrebama svih njenih korisnika. Program “Knjižnica kakvu možda ne poznajete” održan je i u sklopu obilježavanja Dana grada Koprivnice, te mu je uz brojne građane prisustvovala i predstavnica Grada, savjetnica obnašateljice dužnosti gradonačelnika, prof. Helena Hećimović. U svom obraćanju, prof. Hećimović također je istaknula upravo ove vrijednosti Knjižnice – usmjerenost na sve građane – kao sadašnje i buduće korisnike te predanost i zalaganje knjižničnih zaposlenika u ostvarivanju misije Knjižnice da bude informacijsko, kulturno i obrazovno središte, “dnevni boravak” i “radna soba” grada, ugodno mjesto, namijenjeno i dostupno svima.

Na sam Dan narodnih knjižnica, u nedjelju, 11.11.2012. Knjižnica se od 10.00 do 12.00 sati pridružila brojnim drugim knjižnicama u Hrvatskoj koje su i na taj neradni dan otvorile vrata svojim korisnicima. Program je nazvan “Ako niste stigli u tjednu, posjetite nas u nedjelju!” , a tijekom dva nedjeljna sata Knjižnica je pružala sve redovne usluge za korisnike. Uz to, organizirani su vođeni obilasci knjižnične zgrade, za sve one koji su željeli upoznati Knjižnicu “iznutra”. Iako su ovom prigodom posebno pozvani da posjete Knjižnicu svi gradski i županijski čelnici, vijećnici te brojni drugi utjecajni uzvanici kako bi se na licu mjesta upoznali sa sve većim problemima funkcioniranja Knjižnice u skučenom prostoru kojim raspolaže, ovom pozivu odazvao se samo jedan (ali vrijedan!) vijećnik Gradskog vijeća Grada Koprivnice, g. Stjepan Lončar, koji je s velikim zanimanjem razgledao knjižnične prostore i iskazao potpunu podršku nastojanjima knjižničara da se izbore za novu, veću i suvremeniju knjižnicu.
U programe obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica ’12 uključio se i koprivnički bibliobus. U utorak, 13.11.2012. bibliobus je posjetio Plavšinac – Područnu školu Osnovne škole “Prof. Blaž Mađer” iz Novigrada Podravskog. U mjestu Plavšinac putujuća knjižnica, na žalost, ne može imati svoje redovito stajalište jer u blizini škole ne postoji mjesto gdje bi se tako veliko vozilo moglo parkirati. Stoga je u dogovoru s učiteljima formiran mali knjižnični stacionar za PŠ Plavšinac – knjige i slikovnice koje će bibliobus povremeno dopremati u Područnu školu, i potom kad ih djeca iščitaju, zamijeniti novima. Prilikom primopredaje prvog paketa knjiga, učenici ove škole, koju većinom pohađaju pripadnici romske manjine, iskoristili su prigodu posjetiti bibliobus te se upoznati s ulogom i načinom rada pokretne knjižnice.
Zadnji dan Mjeseca hrvatske knjige, 15.11.2012., bibliobus se uključio u još jedan nacionalno organizirani program nazvan “Jedan dan s knjižnicom, 364 dana bez nje”. Širom Hrvatske bibliobusi su pod ovim motom uz Dan hrvatskih knjižnica posjećivali mjesta u kojima nema ni knjižnica, ntii bibliobusnih stajališta. Jedno od takvih mjesta u Koprivničko-križevačkoj županiji je i Općina Novo Virje koju je stoga ovom prigodom posjetio koprivnički bibliobus. Predstavljanje putujuće knjižnice najprije je održano za učenike od 1. do 4. razreda u PŠ Drenovica, Područnoj školi Osnovne škole Ferdinandovac, i njihove učitelje. Učenici

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice