Osvrt na programe Knjižnice i čitaonice Fran Galović u Mjesecu hrvatske knjige 2016.

25. studenoga 2016.

U cijeloj se Hrvatskoj od 15.10. do 15.11.2016. obilježavao Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva. Tim povodom i Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je niz događanja i akcija za djecu, mlade i odrasle. 

Na samom početku Mjeseca knjige, 15. listopada, u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, obilježen je Dan bijelog štapa izložbom i reprodukcijom zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne u izlozima Knjižnice, a u suradnji s Podravsko-prigorskim ogrankom Društva hrvatskih književnika održan je kolokvij o književnom stvaralaštvu Božice Jelušić.

U mjesec dana održano je čak pet književnih susreta, od toga tri za odrasle i dva za djecu, kojima je ukupno prisustvovalo više od 300 posjetitelja. Koprivničkoj publici predstavile su se suvremene autorice mlađe generacije Marina Vujčić i Merita Arslani, dok je u organizaciji Bibliobusne službe u Đelekovcu po prvi put gostovao jedan od najznačajnijih, ali i najpopularnijih hrvatskih književnika, Pavao Pavličić. Učenici šestih razreda gradskih osnovnih škola imali su priliku uživo upoznati književnicu Jasminku Tihi Stepanić, nagrađivanu autoricu romana za djecu i mlade, a s najmlađim korisnicima knjižnice družio se domaći autor, Boris Kralj, kojem je ove godine objavljena prva slikovnica „Mali jež i zeko“.

Već po osmi put provedena je akcija Koprivnica čita 100 na sat – maraton javnog čitanja naglas – tijekom kojeg se čitalo u knjižnici, vrtićima, gradskoj Bolnici, Domu za starije. Akcijom je ove godine bilo obuhvaćeno više od 500 sudionika, od toga čak 117 volontera – čitača:  učenika i nastavnika iz svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola, odgajatelja, knjižničara, studenata i profesora Sveučilišta sjever, članova udruga.

Knjižnica je i ove godine tijekom Dana otvorenih vrata, održanog u subotu, 5. studenoga, organizirala zanimljiv program za sve Koprivničance, ali i druge sadašnje i buduće korisnike. Osim besplatnog učlanjivanja i vraćanja knjiga bez zakasnine, posjetitelji su mogi sudjelovati u zabavnim nagradnim igrama, a desetak zainteresiranih građana iskoristilo je priliku kroz šetnju parkom do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade, kod župne crkve sv. Nikole, porazgovarati o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti grada pod stručnim vodstvom povjesničara i sveučilišnog profesora Hrvoja Petrića, povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara, arhitekta Antonia Grgića i ravnateljice knjižnice Dijane Sabolović-Krajina. Mogućnost besplatnog upisa u Knjižnicu povodom Dana otvorenih vrata iskoristile su 222  osobe, od toga  80 djece i  142 odraslih. U suradnji s Knjižnicom Goethe instituta Hrvatska promovirana je nova multimedijalna zbirka na njemačkom jeziku pod nazivom „Goethe“, a predstavljen je i novouređeni Kutak za mlade u Odjelu za odrasle.

U akciji „Subotom bez zakasnina“ u Mjesecu hrvatske knjige, tijekom tri subote, 15.10., 5.11. i 12.11., čak je 115  „zaboravljivih“ korisnika vratilo ukupno 208 knjiga – od toga 87 knjiga u Dječjem odjelu  te 161 knjigu u Odjelu za odrasle i u Stručno-znanstvenom odjelu. Zanimljivo je da je vraćena jedna knjiga koja je bila posuđena prije 26 godina, daleke 1990. godine!
U okviru programa Koprivnička AGORA 21 održana je Tribina o arhitekturi novih knjižničnih zgrada na kojoj je Antonio Grgić, dipl. arh., govorio o arhitekturi Nizozemskih knjižnica u Amsterdamu, Rotterdamu i Utrechtu. Dvadesetak nazočnih razvilo je potom zanimljivu raspravu o primjerima knjižnica iz svijeta i njihovoj mogućoj primjeni u našoj sredini, te je sa skupa upućeno niz pitanja i prijedloga gradskoj Upravi vezano za projekt nove gradske knjižnice i njegovu što skoriju realizaciju na lokaciji koju je Grad Koprivnica nedavno odredio za tu svrhu, na uglu Esterove i Školske ulice u Koprivnici. Priča o novoj koprivničkoj knjižnici nastavljena je ti

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice