OSVRT NA PROGRAM „MLADI ZA MLADE“

11. svibnja 2012.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u četvrtak 10.5.2012. održano je predstavljanje projekata koprivničkih srednjih škola u inozemstvu i predstavljanje srednjoškolaca kreativaca pod nazivom „Mladi za mlade“. Zanimljiv program, kojeg je moderirao dipl. knjižničar Petar Lukačić, privukao je veliki broj posjetitelja, pretežno mladih, koji su do zadnjeg mjesta popunili Stručno-znanstveni odjel Knjižnice u kojem je program održan te s velikom pažnjom pratili prezentirana dostignuća i ostvarenja svojih vršnjaka kako iz vlastite, tako i iz drugih gradskih srednjih škola.
Ovom su prilikom učenici svojim kolegama predstavili četiri vrlo zanimljiva europska projekta tijekom kojih su imali priliku mnogo naučiti i unaprijediti svoje profesionalne, komunikacijske i društvene vještine. Učenici Obrtničke škole Koprivnica predstavili su projekt „Elektroni brišu granice“ koji je desetorici učenika trećeg razreda omogućio trotjedno obavljanje stručne prakse u Granadi u Španjolskoj, gdje su dobili izvanrednu priliku za unaprijeđivanje profesionalnih vještina i stručnih znanja, ali i za učenje osnova španjolskog jezika te za upoznavanje španjolske kulture. Učenici Srednje škole Koprivnica predstavili su dva projekta, projekt „We love sports“ kojemu je cilj povezati učenike širom svijeta na temelju njihove ljubavi prema sportu i projekt „Mladi s problemima u ponašanju i socijalno uključenje kroz sportske aktivnosti“ koji se bavi integracijom društveno neprilagođenih učenika kroz sportske aktivnosti kao što su plivanje, nogomet, trčanje, atletika, gimnastika i navijanje. Učenice Gimnazije „Fran Galović“ predstavile su projekt „Tečaj njemačkog jezika za djecu i mlade“ tijekom kojeg su, zahvaljujući financijskoj podršci Goethe instituta Kroatien u Zagrebu, tri tjedna provele u Njemačkoj i poboljšale znanje njemačkog jezika kroz intenzivni tečaj, svakodnevnu komunikaciju i različite radionice, te stekle certificirane diplome iz poznavanja njemačkoj jezika.
Brojnoj publici su se predstavili i srednjoškolci kreativci. Svojim su se odličnim literarnim radovima predstavili gimnazijalci Robert Mehun i Matea Čvagić, učenici Obrtničke škole Mario Parag i Luka Krnjak te srednjoškolke Sarah Vedriš i Nikolina Turković, a glazbeno su umijeće pokazali gimnazijalci Petar Šimčić, Ena Poljak i Mihael Bogčev. Učenici Obrtničke škole predstavili su i dva rada koji su ostvarili zapažene rezultate na državnom natjecanju „Upoznajemo sustave“: Matija Čoklica i Robert Jakupanec predstavili su rad o izgradnji hidroelektrane na rijeci Dravi, a Natalija Balaško i Matea Kopljarević rad „Koprivnica, grad bicikla“.
Predstavljeni projekti i ostvarenja, kao i vrstan način njihove prezentacije, pokazali su da koprivnički srednjoškolci zaista imaju što pokazati svojim sugrađanima, te da svojim uspješnim sudjelovanjem u brojnim projektima širom Europe dostojno predstavljaju kako sami sebe i svoje škole, tako i naš grad, županiju i Hrvatsku u cjelini. S pravom mogu biti ponosni na sve što su postigli jer je to prije svega rezultat njihovog marljivog rada i učenja, ali svakako i velikog truda i angažmana njihovih profesora koji ulažu puno stručnoga znanja i ljubavi ne samo u njihovo obrazovanje, već i u odgoj za život. Podrška obitelji i prijatelja u onome što rade i čime se bave za ove mlade stručnjake, znanstvenike i umjetnike također je od najveće važnosti, ali jednako tako su im potrebni podrška i priznanje okoline – zajednice u kojoj žive, koja će znati prepoznati kvalitetu i dosege njihovih ostvarenja, omogućiti im da ih predstave i pokažu te im dati priliku da ono što mogu i znaju iskoriste i primjene u svrhu unapređivanja i obogaćivanja života cijele zajednice.
Organizatori programa “Mladi za mlade”, Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica i Županijski savjet za europske integracije Koprivničko-križevačke županije, u suradnji s koprivničkim srednjim školama te koordinatoricama u projektu, školskim knjižničarkam

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice