Osvrt na program “Mladi za mlade” za osnovne škole

14. svibnja 2015.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održan je u srijedu, 13. svibnja 2015., drugi ovogodišnji program „Mladi za mlade“. Za razliku od prošlotjednog programa, održanog 8. svibnja u suradnji sa srednjim školama, ovaj je program bio posvećen koprivničkim osnovnim školama.
  
Podsjetimo, programom „Mladi za mlade“ obilježava se Dan Europe (9. svibnja) i Europski tjedan mladih te promoviraju međunarodni i drugi školski projekti kao i umjetničko izražavanje učenika. Ovaj program, koji je nastao u suradnji Knjižnice i koprivničkih osnovnih i srednjih škola, provodi se još od 2011.,  a ove godine financijski su ga podržali Koprivničko-križevačka županija i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Agencija za mobilnost i programe Europske unije. 

Program „Mladi za mlade“ za osnovne škole okupio je 40-ak učenika koprivničkih osnovnih škola – iz Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“, Osnovne škole „Braća Radić“, Osnovne škole „Đuro Ester“ i Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“. U projektima i njihovom predstavljanju sudjelovali su i nastavnici, pedagozi i školski knjižničari koji su bili potpora učenicima, mentori, koordinatori i voditelji projekata. 

Učenici i polaznici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ prezentirali su rad svoje škole prikazivanjem filma o aktivnostima i školskim projektima, primjerice, o radu s interaktivnim stolom u obrazovne svrhe i o zajedničkom uređivanju povrtnjaka. Osim toga, nastupili su recitatori te polaznici programa Glazboterapija. Cijeli program “Podravskog sunca” uspješno je vodila Ana Puhalo, također polaznica ovog Centra.

Učenici Osnovne škole „Đuro Ester“ prikazali su duhovit i odlično odglumljen igrokaz „Mrav i bukva“, Zvonimira Baloga, a potom su posjetitelji imali priliku poslušati recitiranje Galovićeve poezije u učeničkoj izvedbi. U nastavku, učenici su predstavili projekt „Onečišćenje bukom u gradu Koprivnici“ u kojem su prikazali rezultate mjerenja buke u 20-ak  koprivničkih ulica, a potom i projekt suradnje sa školom Collège Marc Sangnier  iz Francuske. Potonji projekt tematizira održivi razvoj, a djeca su međusobno komunicirala koristeći se web 2.0 alatima i Skypeom te izmjenjivala iskustva s francuskim učenicima, usavršavajući pritom engleski i francuski jezik.

Učenici Osnovne škole„Braća Radić“ predstavili su vrlo zanimljiv projekt „Svijet na dlanu“  

putem kojeg su učenici osmih razreda upoznavali kulturne i povijesne znamenitosti dvadesetak 

svjetskih zemalja. Istraživali su i običaje, kulturu, legende te poznate osobe iz tih zemalja kroz redovnu nastavu, integrirane dane za Božić i Valentinovo te terensku nastavu u Klagenfurt. Pritom su usavršavali znanje engleskog, njemačkog i francuskog jezika, a umjetničko stvaralaštvo izrazili su izrađujući makete poznatih svjetskih građevina koje su ovom prilikom i izložili u prostoru Knjižnice. 

Osnovna škola  „Antun Nemčić Gostovinski“ predstavila se s tri uspješna projekta. Prvi od njih je Natječaj za najljepši dječji putopis “Putositnice”, kojeg Škola organizira i provodi za učenike s područja cijele Hrvatske, a voditeljica ovog dijela programa,  Doris Hegedušić, ujedno je i pročitala dio svog putopisa koji je nagrađen na natječaju „Putositnice 2015.“ Potom su se predstavili polaznici Male koprivničke škole keramike koji su opisali kako nastaju njihova umjetnička keramička djela, od kojih su neke primjerke ovom prilikom i izložili u prostoru Knjižnice. Za kraj je Filmska i video družina „Mravec“, koja ove godine obilježava 20 godina djelovanja, predstavila kratki film „Durica“ koji je nedavno osvojio 1. mjesto na 3. međunarodnom filmskom festivalu smijeha – FIFES. 

Koprivnički osnovnoškolci ta

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice