OSVRT NA PROGRAM „MLADI ZA MLADE“

9. svibnja 2014.

Povodom obilježavanja Europskog tjedna u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u četvrtak 8.5.2014. održano je predstavljanje međunarodnih projekata koprivničkih srednjih škola i predstavljanje srednjoškolaca kreativaca pod nazivom „Mladi za mlade“.
Vrlo bogat, dinamičan i zanimljiv program, kojeg je moderirao dipl. knjižničar Petar Lukačić, privukao je veliki broj posjetitelja, srednjoškolaca, njihovih profesora, ali i ostalih zainteresiranih građana, koji su do zadnjeg mjesta popunili Stručno-znanstveni odjel Knjižnice.
Predstavljena su četiri vrlo zanimljiva srednjoškolska europska projekta tijekom kojih su imali priliku mnogo naučiti i unaprijediti svoje profesionalne, komunikacijske i društvene vještine.
Učenici Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica predstavili su projekt “Save te PAST, live the PRESENT, IMAGINE the FUTURE” (“Sačuvaj prošlost, živi sadašnjost, zamisli budućnost”), u sklopu programa Comenius školskih partnerstva Agencije za mobilnost i programe EU. Tijekom dvije godine trajanja projekta koji završava s krajem šk. godine 2013./14., nekoliko desetaka učenika i nastavnika Gimnazije boravilo je u studijskim posjetima Turskoj, Grčkoj, Poljskoj, Latviji, Rumunjskoj i Bugarskoj. Također je tijekom Comenius tjedna u jesen 2013. godine ukupno pedesetak učenika i nastavnika iz svih zemalja uključenih u projekt gostovalo u Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje im je domaćin bila koprivnička Gimnazija. S učenicima i nastavnicima iz drugih zemalja gimnazijalci su razmjenjivali znanja o narodnim običajima u svojim zemljama, upoznavali prirodne i kulturne znamenitosti, razmjenjivali iskustva u zaštiti prirode, učili strane jezike… a posebno je vrijedno što su imali priliku obogatiti svoja životna iskustva i znanja kroz druženje s vršnjacima i kolegama s raznih strana Europe. Koordinatorica projekta za Gimnaziju bila je prof. Marina Njerš.
Drugi predstavljeni gimnazijski projekt bio je Međunarodni e-twinning projekt “BRITTEN AND BEYOND”, posvećen 100-toj obljetnici rođenja skladatelja Benjamina Brittena. U projektu koji se odvija tijekom šk. godine 2013./14. sudjeluje 28 škola iz Europe i SAD-a, a suradnja između škola odvija se virtualnim putem – pjevanjem, sviranjem, interpretacijom postojećih djela B. Brittena ili njihovom obradom. Voditeljica projekta je prof. Daria Kivač.

Učenici Srednje škole Koprivnica Monika Šajatović, Damjan Srša i Leo Filip Kovačić, predstavili su svoje sudjelovanje na Susretu srednjoškolaca iz 28 eruopskih zemalja u organizaciji Ekonomskog i socijalnog odbora EU u Bruxellesu. Hrvatska je po prvi put od pridruživanja bila zastupljena na ovom susretu, a ekipa Srednje škole Koprivnica bila je odabrana da predstavlja našu zemlju. Zadatak sudionika Susreta bio je raspraviti i razmijeniti mišljenje o 14 inicijativa za bolju Europu, poredati ih po prioritetima, imajući u vidu predstojeće europske parlamentarne izbore. Tijekom tri intenzivna dana provedena u Bruxellesu naši predstavnici, predvođeni mentoricom, prof. Tatjanom Kolarić, stekli su dragocjena nova znanja o funkcioniranju upravnih tijela i institucija Europske unije, ali i stekli brojna nova prijateljstva s mladima iz drugih europskih zemalja.

U sklopu petog po redu projekta mobilnosti kojeg je financirala EU, osam učenika Obrtničke škole Koprivnica, Tomislav Horvat, Matija Ištvanović, Marin Jambor, Deni Rončević i Matija Vugrinec iz 3.a (zanimanje elektrotehničar) te Antonio Ledinski, Karlo Rasinec i Denis Vaupotić iz 3.b (zanimanje tehničar za računalstvo) provelo je dva tjedna u veljači na stručnoj praksi u Leipzigu u Njemačkoj, u projektu mobilnosti učenika strukovnih škola Leonardo da Vinci (iz Programa za cjeloživotno učenje) za provođenje praktične nastave u zemljama EU. Cilj projekta bio je unaprijediti znanja i vještine učenika u strukovnim zanimanjima kroz praktičnu nastavu u stranoj državi, ali i unaprijediti njihove komunikacijsko-jezične i kulturološke vještine. Učenici su stoga uz svako

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice