Osvrt na predstavljanje romana “Glad” autorice Milane Vlaović

22. rujna 2016.

U srijedu, 21.9.2016. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“, svoj roman je predstavila Milana Vlaović, inače diplomirana novinarka. Ona već dugi niz godina piše kolumne za lifestyle magazin Storybook u kojem radi opširne, biografske intervjue s istaknutim osobama iz svijeta kazališta, filma, glazbe i televizije, „Glad“ je predstavila kao svoj četvrti roman. Prije toga, objavljena su joj tri prozna djela: „Blato“ (2007.), „Bomboni od meda“ (2011.) i „Rašeljka i druge žene“ (2013.). Četverogodišnju edukaciju iz integrativne psihoterapije završila je 2015., a trenutno radi u savjetovalištu za žene oboljele od karcinoma.

Romanom  „Glad“ portretira dvije obitelji, Lozić i Schubert, koje su disfunkcionalne svaka na svoj način. Obitelji su spojene brakom između glavne junakinje Izabele i Eugena Schuberta, narcisoidnog plastičnog kirurga. Ono što na početku izgleda kao priča o Pepeljugi, kasnije se pretvara u pravu bračnu katastrofu u kojoj dolazi do emotivnog zanemarivanja pa i fizičkog obračuna. 

U romanu dominiraju žene, njihova propitivanja vlastitih životnih odluka i pokušaji da se izbore s istima. Svoje probleme, nesigurnosti ali i svoju veličinu propituju kroz pomalo destruktivne odnose s muškarcima. Osvrčući se na naslov romana, tijekom čitanja zaključujemo da sve one žele zadovoljiti „glad za ljubavlju“ koju su kao i ostale svoje želje tijekom života stavljale na stranu. 

Prema riječima autorice, glavna poruka romana bila bi da se svi trebamo suočiti sami sa sobom. U stvarnom životu ljudi često zanemaruju svoje prave želje i potrebe, ostaju u negativnim obrascima, ne priznaju si da rade nešto krivo. Autorica je naglasila kako sposobnost da sami sebi osvijestimo pogrešku koju radimo prema sebi ne dolazi lako. Ukoliko smo toliko sretni da ipak spoznamo potrebu životne promjene, kaže kako bi je trebali prihvatiti bez obzira na godine u kojima smo se zatekli.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice