Osvrt na predstavljanje knjige Sonje Delimar

11. lipnja 2021.
Predstavljanje knjige Sonje Delimar

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica je 9. lipnja 2021. predstavljena nova knjiga Sonje Delimar “Biti ili ne biti (svoja) : poetski dijalozi s hrvatskim autorima”. Knjiga je objavljena u veljači ove godine u nakladi renomiranog izdavača Matice hrvatske iz Zagreba u Biblioteci Podzvizd. Urednik knjige je Luka Šeput.

Sonja Delimar radi u koprivničkoj Gimnaziji „Fran Galović“ kao profesorica hrvatskog jezika, u statusu savjetnice. Dosad je objavila zbirku pjesama Zavođenje Zeusa (2016.) pod psudonimom Glorija Jagoda Magdalena te nekoliko ciklusa pjesama u časopisima Forum, Kolo, Vijenac, Riječi, kao i na nekoliko internetskih portala. Gotovo svakodnevno objavljuje pjesme na svojem Facebook profilu.

Zbog popuštanja epidemioloških mjera ovo je događanje u koprivničkoj knjižnici nakon dužeg vremena obilježila izuzetno pozitivna interakcija između autorice i ovaj puta brojne publike. Sonja Delimar se predstavila kao samosvojna i intrigantna pjesnikinja koja u ovoj pjesničkoj zbirci stvaralački identitet gradi na odvažnom ulaženju u poetske dijaloge s brojnim hrvatskim autorima od najstarijeg, Marka Marulića, „oca“ hrvatske književnosti sve do suvremenika.

Video porukom se prisutnima obratio i Davor Šalat, autor pogovora knjige, koji je govorio o osobnoj i alternativnoj povijesti hrvatske poezije „u stotinjak slika“ Sonje Delimar koja u fokus stavlja dijalog i komunikaciju s pjesničkim uzorima, ali i same sa sobom, problematizirajući kako izazove suvremenog svijeta, tako i male, svakodnevne stvari. U svojoj knjizi dijaloga s prethodnicima i suvremenicima Sonja Delimar vješto primjenjuje niz elemenata postmodernističke estetike (referencijalnost – stihove pokreću pročitani stihovi, poigravanje s uzorima, humor, ironiju, aludiranje, asocijativnost, citiranje, parafraziranje, pastiš, intertekstualnost, metatekstualnost…). Govoreći na promociji svoje stihove autorica je i sama potvrdila da je njeno „čitanje“ pjesničkog predloška živa i vrckava postmodernistička igra sa sidrištem u odličnom poznavanju književne povijesti i tradicije.

Predstavljanje knjige Sonje Delimar održalo se u okviru knjižničnog programa „Šetnja kroz Stručno-znanstveni odjel – tema: poezija“. Voditeljica programa bila je dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, knjižničarska savjetnica.

Video snimka promocije dostupna je na YouTube kanalu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Dijana Sabolović-Krajina

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice