Osvrt na predstavljanje knjige Barokne četverolisne crkve u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

7. lipnja 2016.

U petak 3. lipnja 2016. godine u koprivničkoj Gradskoj vijećnici članovima Povijesnog društva i svima zainteresiranima predstavljena je knjiga dr. sc. Dubravke Botice Barkone četverolisne crkve u sjeverozapadnoj Hrvatskoj – prilog istraživanju tipologije sakralne arhitekture 18. stoljeća u nakladi „Školske knjige“ iz Zagreba. Ovo opsežno djelo, opremljeno kvalitetnim fotografijama i likovnim prilozima, nastalo je na temelju doktorskog rada i dugogodišnjeg istraživanja autorice, izvanredne profesorice na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Dr. sc. Botica drži nastavu na dodiplomskome i diplomskom studiju na Katedri za umjetnost renesanse i baroka te na poslijediplomskome doktorskom studiju povijesti umjetnosti na kojem je voditeljica smjera za umjetnost renesanse i baroka. Objavila je jednu autorsku i tri uredničke knjige s rezultatima istraživanja dvorca Brezovica, mnoštvo znanstvenih i stručnih radova te osvrta i prikaza. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.

Predstavljanje knjige o baroknoj sakralnoj arhitekturi u koprivničkoj Gradskoj vijećnici proteklo je u vrlo dinamičnom tonu, zahvaljujući njenoj urednici i voditeljici razgovora Miroslavi Vučić iz „Školske knjige“. Bilo je edukativno i inspirativno za sve koji se bave i prate ostvarenja barokne sakralne arhitekture, a za one druge to je bio vrlo zanimljiv sat iz povijesti baroka, reformacije i proturefomacije, kao i prilika da se podsjete i prošire svoja znanja o ovom specifičnom povijesom razdoblju.

Dubravka Botica  je ocijenila da sakralne građevine o kojima piše dosad nisu bile primjereno istražene niti je bilo vrednovano njihovo mjesto u srednjoeuropskom kontekstu. Podsjetila je kako je najranija četverolisna crkva u Hrvatskoj izgrađena u Pokupskom. Miroslava Vučić je naglasila da knjiga predstavlja iznimno znanstveno djelo povijesti umjetnosti, naročito barokne arhitekture u Hrvatskoj. Zahvaljujući istraživačkim rezultatima dr. sc. Botice „… prvi put sami sebi pišemo povijest i dokazujemo da smo imali utjecaj na druge susjedne zemlje u području arhitekture“.

Susret je održan u suradnji Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica sa „Školskom knjigom“ iz Zagreba, Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom „Fortunat Pintarić“, čiji su učenici izveli djela Johana Sebastiana Bacha.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice