Osvrt na predstavljanje knjiga „Stare sorte jabuka u Hrvatskoj“ i „Stare sorte krušaka u Hrvatskoj“ u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica

8. veljače 2016.

Budući da knjige o voćarstvu spadaju među najtraženije i najposuđivanije iz ponude Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica, prošli je tjedan, na pragu proljeća, upriličeno predstavljanje dva naslova iz ovog područja – „Stare sorte jabuka u Hrvatskoj“ (2014.) i „Stare sorte krušaka u Hrvatskoj “ (2015.) autora i nakladnika Pavla Kovačića Palčija iz obližnjeg Cvetkovca. Gospodin Kovačić je osebujna,  karizmatična i svestrana osoba, nemirnog, otvorenog i znatiželjnog duha, pa je tako stekao desetak zanata i kvalifikacija, inovator je u različitim područjima, a više desetljeća bavi se i travarstvom (već ranije je napisao knjigu „Liječenje biljem od A do Ž“).  
Gospodina Kovačića kao voćara i njegove dvije knjige predstavio je dipl. ing Vladimir Bračko, dugogodišnji i također strastveni kolekcionar starih sorti voća. U svojim knjigama slikom i kratkim, zanimljivim opisom predstavio je po 150-ak sorti jabuka i kruški. Važno je istaknuti da ove knjige popunjavaju prazninu, jer gotovo da takva vrsta literature kod nas ne postoji, a  autor i nadalje planira objavljivati knjige o starim sortama drugog voća. Potom je ljubopitljiva publika dobila niz korisnih, praktičnih voćarskih savjeta te razmjenila vlastita iskustva, a gospodin Kovačić pozvao je sve zainteresirane da ga posjete na njegovom imanju u Cvetkovcu, gdje je prije nekoliko godina kupio i preuredio zapušteno imanje ili na internetskoj stranici www.stare-hrvatske-vocke.com.
Zanimljiv je način na koji je unatag pet-šest godina Kovačić sakupljao stare sorte voćaka. Sa svojom suprugom Zdenkom Horvatić proputovao je mnoge hrvatske krajeve u potrazi za ljekovitim biljem, ali i starim sortama voća. Zalazio je u zapuštena sela i stare voćnjake te uzimao plemke koje je potom uzgajao u matičnjaku u svojem voćnjaku. Mnoga stabla na koja je nailazio danas više ne postoje, srušena su ili su zbog starosti propala. Stoga se može reći da su te stare vrste voća, zahvaljujući naporima Pavla Kovačića, otete zaboravu, a dio hrvatske voćarske baštine sačuvan.
Autor poručuje: „Ne mogu vam opisati kako je lijep osjećaj kada negdje u šumi, proplanku, livadi ili zapuštenom selu pronađem staro stablo kako prkosi vremenu i bez ozira što su napuštena od svih, uporno daju obilje finih plodova s kojima si život možemo učiniti slađim i ljepšim.“  A već i sami nazivi ovih starih sorti bude tȇk – poput jabuka adamčice, badnjače, barunke, bobovače, citronke, čelenike, kraljevčice, rebulke, mašanke i krušaka angulenke, babuške, bonte, jabučare, kantaruše i dr.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice