Osvrt na predavanje Zorana Rajna o Crowdfundingu

17. ožujka 2016.

U srijedu 16.3.2016. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održano je predavanje „Crowdfunding ili grupno financiranje – novi način financiranja Vaših projekata“, pri čemu je predavač poseban naglasak stavio na financiranje društveno korisnih projekata.

Predavanje je održao Koprivničanac Zoran Rajn, osnivač prve hrvatske crowdfunding platforme Croinvest.eu i predsjednik Centra za društvene inovacije i održivi razvoj osnovanog s ciljem osmišljavanja i provođenja novih modela koji doprinose rješavanju društvenih problema na inovativan i održiv način.

Predavač je istaknuo da je prilikom pripremanja i planiranja projekata potrebno imati na umu da je skupljanje sredstava preko crowdfunding platforme zadnji korak u prikupljanju sredstava.
U posljednjih nekoliko godina financiranje projekata preko crowdfunding kampanja vrti nekoliko milijardi dolara, a samo u prošloj 2015. godini kroz takve kampanje je prikupljeno 34,5 milijardi dolara. Prošle godine u Hrvatskoj je pokrenuto oko 60 kampanja od čega je 23 bilo uspješno te je sakupljeno oko 5 milijuna kuna od 7700 ulagača. Većina kampanja je pokrenuta na stranim platformama Indiegogou i Kickstarteru, a najviše ih je bilo u kategoriji društveno korisnih projekata.

Od primjera hrvatskih kampanji možemo istaknuti Servus – elektronički sustav koji osobama s  invaliditetom omogućava da  pomoću glasovnih naredbi upravljaju svojim domom; Ti i ja, zajedno za vrtić u Pregradi – prikupljanje donacija za izgradnju vrtića; Babywatch – sustav za praćenja zdravlja djeteta u prenatalnom razvoju…

Posjetitelji su se naravno osvrnuli na dodatne mogućnosti ovakvog financiranja projekta izgradnje nove zgrade gradske knjižnice koja je već duga želja koprivničkih građana i knjižničara.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice