Osvrt na predavanje prof. Paula Hirta o Grand Canyonu

5. lipnja 2012.

U četvrtak, 31.5.2012. u 19.00 sati u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnici održano je predavanje prof.dr.sc. Paula Hirta pod nazivom Nature, Culture, and History at the Grand Canyon, Arizona. Predavanje je bilo slobodno za sve zainteresirane te se odazvao velik broj ljudi iako je ono bilo na engleskom jeziku. Suorganizatori su bili Ekološko društvo Koprivnica i Povijesno društvo Koprivnica, a pokrovitelj Grad Koprivnica.

Paul Hirt povjesničar je i predavač na Arizona State University. Teme kojima se posebno bavi su američki Zapad, povijest globalnog okoliša, politika okoliša i istraživanje održivog razvoja. Objavio je knjigu o povijesti američkog upravljanja šumama od drugog svjetskog rata (A Conspiracy of Optimism, 1994), zbirke eseja o povijesti američkog sjeverozapada (Terra Pacifica, 1998. i Northwest Lands, Northwest Peoples, 1999.) i više od dvadesetak članaka i poglavlja u knjigama o povijesti okoliša na američkom Zapadu. Nedavno je završio knjigu o povijesti električne energije na američkom sjeverozapadu i Britanskoj Kolumbiji. Profesor Hirt predaje u ovom proljetnom semestru američku povijest na Sveučilištu u Mariboru u okviru programa Fulbright.
Na predavanju koje je održao u Knjižnici govorio je o prirodi, kulturi i povijesti Grand Canyona u Arizoni. Istaknuo je web stranicu “Nature, culture and history at the Grand Canyon” koja je izrađena u suradnji s Arizona State University i Grand Canyon Association. Stranica je bogata raznovrsnim sadržajem od kojih je posebno istaknuo zvučne snimke o povijesti Grand Canyona i predavanja koja se mogu preuzeti besplatno i koristiti za poučavanje ovisno o razini obrazovanja. (http://grandcanyonhistory.clas.asu.edu/index.html)
U predavanju je opisao 4 vrste indijanskih plemena koja tamo žive, povijesne ekspedicije i istraživače, slikare i književnike koji su pokušali što vjernije dočarati ljepotu prirode Grand Canyona. Prepričao je i svoje doživljaje budući da je nekoliko puta obišao i proučavao znamenitosti tog kraja te je prezentaciju upotpunio velikim brojem fotografija iz vlastitog opusa. Također je istaknuo važnost zaštite prirode i okoliša koji se iskorištava na različite načine i tako uništava prirodnu ljepota kanjona koji je stvorila rijeka Colorado. Na kraju je pozvao sudionike da posjete Grand Canyon i usporedio slapove rijeke Colorado sa slapovima rijeka hrvatskih nacionalnih parkova.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice