OSVRT NA PREDAVANJE PROF. DR. SC. JOŽE SKOKA

26. listopada 2012.

„FRAN GALOVIĆ U KRITIČKOM OGLEDALU MIROSLAVA KRLEŽE“

U okviru ovogodišnje, 19. Galovićeve jeseni, u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, održano je predavanje prof. dr. sc. Jože Skoka na temu „Fran Galović u kritičkom ogledalu Miroslava Krleže“.

Joža Skok, ugledni povjesničar hrvatske književnosti, kritičar, antologičar, esejist, urednik i pedagog, već je otprije poznat koprivničkoj publici. Autor je iznimno bogatog znanstveno-istraživačkog opusa, a posebice je vrijedan njegov doprinos u afirmaciji kajkavskog stvaralaštva. Profesor se tijekom predavanja prisjetio svojih prvih susreta s Galovićevom poezijom i oduševljenja koje je prije svega proizašlo iz sličnosti vlastitog podrijetla i sudbine „iskorijenjenog intelektualca“ koju je na neki način dijelio s Galovićem. Njegovo pjesništvo ga je oduševljavalo i zato što je ono odraz pjesnikove osobne vizije svijeta i života te spoznaje o prolaznosti. Krležin odnos prema Galoviću mijenjao se, istaknuo je profesor Skok, od početne ravnodušnosti, kao prema „praznoj hartiji“, do kasnijeg uvažavanja, osobito njegovog dramskog stvaralaštva.
Profesor se prisjetio i svojih susreta s Krležom pa je s publikom podijelio neke zanimljive anegdote kao i svoj pjesnički pokušaj završetka Galovićeve zbirke „Z mojih bregov“. Pročitao je nekoliko pjesama koje javnost nikad nije imala priliku čuti i iznio zanimljivu ideju da i drugi pjesnici pokušaju završiti ovu poznatu Galovićevu zbirku na svoj način.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice