Osvrt na predavanje o Jeruzalemu

28. lipnja 2017.

U utorak 27.6.2017. u Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ održano je edukativno putopisno predavanje pod nazivom „Moj život u Jeruzalemu“ koje je održao fra Božo Saraf. Fra Božo osjetio je u osmom razredu osnovne škole redovnički i svećenički poziv te odlazi u franjevačko sjemenište u Zagrebu na Kaptolu. Godine 2010. upisuje Filozofsko-teološki studij Katoličko bogoslovnog fakulteta u Zagrebu gdje završava treću godinu, a nakon toga od rujna 2013. do lipnja 2016. poglavari ga šalju na nastavak teološkog obrazovanja u Jeruzalem. Po povratku iz Jeruzalema biva zaređen za svećenika i trenutno vrši službu župnog vikara u župi sv. Antuna Padovanskog.

Ovaj samozatajan franjevac u kratkom je vremenu ostavio veliki trag na ljudima u Koprivnici što potvrđuje i do zadnjeg mjesta popunjeni Stručno-znanstveni odjel knjižnice. Za predavanje se tražilo mjesto više, a knjižničari nisu imali više stolica za ponuditi posjetiteljima koji su sjedili i stajali na raznim mjestima. Predavanje je trajalo gotovo dva sata, a posjetiteljima je vrijeme brzo proletjelo uz splet smijeha i dijeljenja znanja.

Jeruzalem koji se dijeli na tri dijela, muslimanski, pravoslavni i kršćanski, već stoljećima diše u suživotu ovih vjeroispovijesti. Većina putopisnih predavanja fokusira se na kratko vrijeme boravka putopisca na nekom mjestu dok je ovo predavanje bilo potkrijepljeno trogodišnjim životnim iskustvom mladog franjevca. Od početnog šoka i straha od nepoznatog ispunjenog predrasudama i mitovima o odnosima s židovima i muslimanima, fra Božo je predstavio posjetiteljima Jeruzalem u novom svjetlu koji ne možemo upoznati kao posjetitelji.

Ono što je naglasio jest da sve nelogičnosti i običaje koji nam se čine nerazumljivima moramo gledati i shvaćati u povijesnom kontekstu.  Osim Jeruzalema, s fra Božom posjetili smo i Isusov grob, Getsemani, pustinju Negev itd.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice