Osvrt na predavanje o bolestima koje prenose krpelji

17. lipnja 2016.

Program „Zdravstvene konzulatacije“

Osvrt na predavanje o bolestima koje prenose krpelji

Primarijus mr. sc. Vesna Mađarić, specijalist infektologije održala je predavanje o bolestima koje prenose krpelji u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u okviru programa „Zdravstvene konzulatacije“ (15.6.2016.). Cilj predavanja je bio građane informirati o rizicima od ugriza krpelja, koji mogu na ljude prenijeti i neke uzročnike teških zaraznih bolesti (u našem podneblju najčešći su krpeljni meningoencefalitis i borelioza) te ih educirati o mjerama pravilne zaštite tijekom boravka u prirodi, načinu odstranjivanja krpelja s kože, sa simptomima bolesti koje prenose krpelji kao i s mogućnostima prevencije bolesti aktivnom imunizacijom – cijepljenjem.

Mogućnosti ugriza krpelja mogu se smanjiti ukoliko se izbjegavaju područja koja nastanjuju (provlačenje kroz grmlje i valjanje po travi) te hodati samo obilježenim stazama. Treba nosti odgovarajuću odjeću i obuću tijekom boravka u prirodi (hlače dugih nogavica i majice dugih rukava, zatvorenu obuću) te koristiti sredstva za odbijanje insekata i krpelja. Potrebno je pregledati se tijekom i nakon boravka u prirodi, naročito rubno područje vlasišta (iza uha, zatiljak, vrat), prepone, pazuha, područja iza koljena i pupak. Kako do bolesti dolazi i zbog tiskanja, trganja te nestručnog vađenja, pri čemu sadržaj krpelja (u kojem je prisutan virus) ulazi u organizam domaćina (djeca, odrasli) važno je pravilno ga ukloniti uz pomoć pincete. Krpelja treba pincetom uhvatiti uz samu kožu i laganim povlačenjem izvući u smjeru obrnutom od kazaljke na satu, pazeći pritom da se ne ošteti tijelo krpelja i da ne ostane u tijelu čovjeka. Teba izbjegavavati omamljivanje alkoholom, eterom, uljem ili mašću, jer se time izaziva nagla smrt krpelja, pri čemu on prazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako, ako je zaražen, prenosi zarazu. Nakon što se krpelj odstrani, preporučuje se premazati mjesto ugriza antisptikom. Ako slučaju da dio krpelja ostane zarinut u tijelo čovjeka, treba potražiti pomoć liječnika.

Početni simptomi krpeljnog meningoencefalitisa  su slični gripi, a potom moždanom udaru. Težu kliničku sliku imaju osobe starije  životna dobi.  Oporavak je dugotrajan, a posljedice mogu biti i smrtne. Kod borelioze se na koži javlja crvenilo u obliku krugova. Cijepiti se protiv ugriza krpelja moguće je u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice