Osvrt na predavanje Filipa Hameršaka

24. listopada 2014.

U srijedu, 22. 10. 2014. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica gostovao je mladi povjesničar dr.sc. Filip Hameršak. Održao je predavanje o sudjelovanju Hrvata u Prvom svjetskom ratu, koje se temeljilo na njegovoj opsežnoj, za hrvatske prilike neuobičajenoj i kod publike izuzetno dobro prihvaćenoj historiografskoj knjizi „Tamna strana Marsa : hrvatska autobiografija i Prvi svjetski rat“. Hameršak je u svojoj knjizi detaljno istražio arhive, dnevnike,  prepiske i objavljena sjećanja sudionika Prvog svjetskog rata. 

Kvalitetnom i obuhvatnom Hameršakovom predavanju u koprivničkoj knjižnici doprinijela  je i projekcija četrdetak fotografija i likovnih djela kojima je predavač  s različitih, životnih perspektiva ilustrirao ratni i vojnički život Hrvata u Prvom svjetskom ratu (ustroj Austro-ugarske vojske, transport, život u rovovima, život u pozadini, prehrana, ratni moral, zarobljeništvo, prostitucija, vjera, groblja i spomenici, psihičke traume i dr.). U dvosatnom druženju s koprivničkom publikom odgovarao je i na pitanja iz publika te najavio skorašnje objavljivanje pete knjige opsežnog dnevnika Petra Grgeca, rodom iz Kalinovca, u izdanju Matice hrvatske.

Predavanje i predstavljanje Hameršakove knjige održano je u sklopu 21. Galovićeve jeseni, a povodom obilježavanja 100. obljetnice početka Prvog svjetskog rata, na čijem samom početku je poginuo i Fran Galović. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice