Osvrt na predavanje Dražena Šimleše

1. lipnja 2015.

Prema planetu Zemlji odnosimo se kao prema ekonomiji, tj. banci – zadužujemo se s velikim kamatama koje nikako ne možemo vratiti“

U okviru programa „Zelena knjižnica“, u srijedu 27. 5. 2015., Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica organizirala je predavanje dr. sc. Dražena Šimleše, višeg asistenta na Institutu „Ivo Pilar“, predavača kolegija „Globalizacija“ na Mirovnim studijima te „Globalno društvo i održivi razvoj“ na Hrvatskim studijima i aktivistu Udruge ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa).   

Jedna od Šimlešinih novijih  knjiga nosi naslov „Ekološki otisak: kako je razvoj zgazio društvenost“, pa je to bio neposredan povod da se u svojem predavanju  osvrne na definiciju  ekološkog otisaka i njegov utjecaj  na naš svakodnevni život,  točnije kako naš život utječe na planet Zemlju. Okolina u kojoj živimo sve nas više vara jer nas potiče da se individualiziramo, ali višestoljetno iskustvo ljudskog života dokazuje da ne možemo živjeti sami, već se najlakše i najkvalitetnije živi u zajednici. 

Prema planetu Zemlji odnosimo se kao prema ekonomiji, tj. banci –  zadužujemo se s velikim kamatama koje nikako ne možemo vratiti. Zbog našeg djelovanja,   Zemlji treba minimalno 1,5 godina da se regenerira, ali mi tu kamatu nikako da isplatimo te se taj rok samo produžuje. Naš najdublji ekološki otisak odnosi se na prijevoz i hranu, a preporuka je da što više koristimo javni prijevoz, bicikle ili zajedničku vožnju i uzgajamo vlastitu hranu. 

Šimleša je na primjeru imanja u Vukomeriću, koju vodi Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG, zorno objasnio kako svatko od nas može smanjiti svoj ekološki otisak i živjeti u što većem skladu s prirodom. Neki od primjera koje je naveo je izrada zelenog krova, izoliranje kuće balama od slame, izrada biljnih pročistača za otpadne vode, prirodno graditeljstvo i sl. Detaljnije informacije i primjeri mogu se pronaći na internetskim stranicama Udruge ZMAG ili u knjigama koje Udruga izdaje, a neke su dostupne i u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica..

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice