Osvrt na predavanje „Čitanjem do mišljenja i promjene“

2. travnja 2019.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječje knjige i 6. rođendana nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica u ponedjeljak, 1. travnja 2019. dr. sc. Marija Ott Franolić održala je predavanje. „Čitanjem do mišljenja i promjene“. 

Marija Ott Franolić doktorirala je na ženskoj povijesti i ženskim autobiografskim tekstovima na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Članica je udruge Blaberon za poticanje čitanja i kritičkog mišljenja, teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Organizira i vodi brojne radionice za poticanje čitanja s vrtićkom djecom, učenicima i studentima. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture i vodila je projekt Laboratorij čitanja.

U svom predavanju istaknula je kako čitanjem dijete stječe vokabular, upoznaje sebe, neke stvari postaju mu jasnije, upoznaje i nešto novo s čime se možda ne bi susrelo i u tom procesu dijete raste. Čitanje nam pomaže da budemo empatičniji jer se uživljavamo u tuđe sudbine, suosjećamo s likovima. Statistike pokazuju da polovica stanovništva Republike Hrvatske uopće ne čita. Da bi se to promijenilo treba poticati čitanje od najranije dobi. Neka djeca ne čitaju jer imaju slabo razvijene vještine, ali kod takve djece treba poticati da više vježbaju tehniku čitanja. Dijete treba pustiti da samo odabere vrijeme u danu kada će čitati. Djecu je danas teško potaknuti na čitanje. Sami mogu odabrati tek 1 knjigu tijekom školske godine. Koncentrirani su na sadržaj, a manje na razmišljanje o pročitanom. Da bi djeca zavoljela čitanje, čitanje mora biti ugodni emocionalni doživljaj. Djeci treba čitati izražajno i iskreno, a onima koja ne vole priče, treba ponuditi enciklopedije. Nakon čitanja treba potaknuti djecu da prepričaju priču. Postavljati im pitanja poput što bi oni učinili na mjestu nekog lika iz priče. Dozvoliti im da se sami izraze, da slušaju druge jer će tako uvidjeti da se mišljenja razlikuju od njihovog. Kada biramo priče za djecu dobro je da su na neki način povezane s njihovim životnim iskustvima i da znaju prepoznati neke situacije. Dr. sc. Marija Ott Franolić za kraj je poručila kako istraživanja pokazuju da je jako važno djecu voditi u knjižnice i knjižare. Odrasli neka izaberu kvalitetnu slikovnicu, ali jako je važno dozvoliti im da oni sami odaberu neku te da kod kuće opušteno prelistaju slikovnicu po vlastitom izboru. Možda baš odaberu priču koja će izazvati ludnicu u vrtiću ili u vašem domu.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice