Osvrt na predavanja o depresiji i stresu održana u okviru programa „Knjigom do zdravlja“

30. svibnja 2016.

U srijedu 25.5.2016. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održano je drugo predavanje u okviru programa „Knjigom do zdravlja“. Predavanje su održale dr. med. spec. psih. Mirjana Grubić-Marković i prof. psih. Tihana Kosi iz Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici.

Nakon što su 24.2.2016. pred zaista brojnom publikom ove stručnjakinje za mentalno zdravlje održale zanimljivo predavanje o stresu i njegovim učincima na zdravlje pojedinca i na funkcioniranje čitave obitelji i tom prilikom govorile o tome kako prepoznati stres i koji su najveći izvori stresa u našim životima te kako se nositi njim i kako ovladati negativnim emocijama, ovoga su puta govorile o depresiji.

Kaže se da je depresija bolest modernog doba, no zbog straha od stigmatizacije ljudi češće pate u tišini. Cilj je ovog predavanja bio otvoriti komunikaciju o toj temi te poučiti što je depresija, kako razlikovati prolazna stanja tuge i normalne promjene raspoloženja od kliničkog poremećaja te koji su sve načini liječenja i pomoći dostupni. Posjetitelji su imali priliku postavljati pitanja stručnjakinjama, ali i kroz upitnik provjeriti jesu li u depresiji i u kojem stupnju. Osim toga, imali su priliku naučiti kako komunicirati s članovima obitelji ili bliskim prijateljima koji boluju od ove bolesti kako bi se pospješio njihov oporavak i poboljšala kvaliteta života. Istaknuto je kako je depresija bolest, a ne karakterna osobina i kao takvu ju treba i doživljavati. Ako se prepozna depresija se može vrlo uspješno liječiti i izliječiti te oboljeli može nastaviti sasvim normalno živjeti, raditi i funkcionirati u obitelji i društvu.

Na kraju oba predavanja knjižničari su izdvojili i predstavili literaturu koju knjižnica posjeduje na temu stresa i depresije te koja se može posuditi u Knjižnici kako bi se proširilo znanje o ovim temama.

Predavanja i radionice „Knjigom do zdravlja“ nadovezuju se na program „Zdravstvene informacije“ koji knjižnica provodi od 2009. godine, a s obzirom na izrazito velik interes publike suradnja sa psihijatricom Mirjanom Grubić Marković i psihologinjom Tihanom Kosi nastavit će se tijekom cijele godine te građani mogu očekivati još sličnih predavanja/radionica.

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice