Osvrt na održani čitateljski maraton – Koprivnica čita 100 na sat!

27. listopada 2016.

U koordinaciji Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnici te u suradnji s gradskim vrtićima, školama, ustanovama i udrugama, od 19. do 26. listopada 2016. po osmi je put održana manifestacija Koprivnica čita, ovaj put  pod nacionalnim sloganom Čitam 100 na sat! Akcija javnog čitanja naglas u Mjesecu hrvatske knjige provodi se redovito u cijeloj Hrvatskoj s ciljem popularizacije čitanja kao životno važne vještine, neophodne u današnjem visokorazvijenom tehnološkom društvu. Akcijom se također želi naglasiti potreba poticanja čitanja kod djece već od najranije dobi  te istaknuti činjenica kako čitanje u svakoj dobi može i treba biti i užitak, a ne samo obaveza vezana za školu, studij ili posao, jer čitajući možemo maštati, putovati, upoznavati druge ljude i krajeve, kao i sami sebe, te tako proširiti, obogatiti i oplemeniti i svoj život i svijet u kojem živimo.

Sudionici u javnom čitanju u Koprivnici, uz knjižničare gradske Knjižnice, i ove godine bili su učenici iz svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola sa svojim školskim knjižničarima i nastavnicima, djeca i njihove odgajateljice iz gradskih dječjih vrtića, studenti Sveučilišta Sjever zajedno sa svojim profesorima, štićenici Doma za starije i nemoćne Koprivnica te članovi Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Akcijom je ovaj put bilo obuhvaćeno više od 500 sudionika: u samom čitanju sudjelovalo je ukupno 117 volontera – čitača, od toga 75 učenika osnovnih i srednjih škola te 47 odraslih (odgajatelja, knjižničara, studenata, nastavnika, članova udruga), a u čitanju knjiga i slikovnica, pričanju priča i izvođenju igrokaza uživalo je još gotovo 400  sudionika događanja – od toga, preko 300 mališana, te šezdesetak odraslih.

Program manifestacije  Koprivnica čita 100 na sat započeo je već od srijede, 19. listopada 2016. i to gostovanjem učenika iz Osnovne škole „Đuro Ester“ u Dječjem vrtiću Sv. Josipa.

Većina aktivnosti u sklopu akcije Koprivnica čita 100 na sat provodila se i u Koprivnici, kao i širom Hrvatske, u petak, 21. listopada 2016., kada se osim u gradskoj Knjižnici  istovremeno čitalo na još desetak lokacija u gradu.

Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ posjetila su i zajedno čitala lijepe slikovnice i priče djeca i odgajateljice iz vrtića Tratinčica, Sv. Josip i Igra, te učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ i njihova školska knjižničarka. Zbog kiše djeca iz vrtića Smiješak nisu mogla doći do knjižnice, ali su im zato njihove odgajateljice priredile sat zabavnog čitanja u ležernoj atmosferi u samom vrtiću. Knjižnicu su također posjetili njeni stalni suradnici i prijatelji – članice literarno-recitatorske sekcije Doma za starije i nemoćne Koprivnica te Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, čija je članica Ana Tkalčec i ovaj put nazočnima pročitala nekoliko lijepih pjesama otisnutih na brajici.
Tijekom prijepodneva i ranog poslijepodneva istoga dana, u petak, 21.10.2016., učenici, nastavnici i knjižničari gostovali su i čitali djeci u gradskim dječjim vrtićima, u Centru za pružanje usluga u zajedenici “Svitanje” te na Odjelu pedijatrije u koprivničkoj Općoj bolnici, kao i štićenicima Doma za starije i nemoćne, dok je jedna skupina djece iz Vrtića Tratinčica došla u goste školskoj knjižnici Srednje škole Koprivnica.  

Manifestacija javnog čitanja naglas u Koprivnici nastavila se u ponedjeljak, 24. listopada 2016., posjetom učenika Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski Dječjem vrtiću Smiješak, te gostovanjem studenata Sveučilišta Sjever u Dječjem vrtiću Crvenkapica, a završetak ovogodišnje akcije Koprivnica čita 100 na sat obilježilo je još jedno gostovanje knjižničarki iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica i druženje uz knjigu i čitanje s djecom u Centru „Svi

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice