Osvrt na Noć knjige u Koprivnici

24. travnja 2015.

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica, 23.4.2015. obilježena je Noć knjige. Ove godine obilježavanju se priključilo Pučko otvoreno učilište Koprivnica i KKC Pixel sa svojim programima te je po prvi puta program izašao iz prostora knjižnice.

U knjižnici je održana radionica crtanja stripa za djecu koju je vodio Darko Macan. Darko Macan poznati je zagrebački književnik, autor stripova, urednik i scenarist, diplomirani povjesničar i areholog. Njegov književni rad nagrađivan je mnogim priznanjima kao što su nagrade Grigor Vitez i SFERA, a osim za djecu piše i za odrasle. Najpoznatija su mu ostvarenja za djecu serija romana o osnovnoj školi Neruševac, Pavo protiv Pave, Knjige lažu i stripovi poput Vremeplovca, Malog Guja i njegovog zmuja i nezaboravne Borovnice. 

Radionica crtanja stripa počela je u 18.00 sati, a posjetio ju je 31 polaznik. Darko Macan je djeci predstavio svoja djela i objasnio im je što je strip. Njihov je zadatak bio osmisliti strip kojeg je Macan crtao. Glavni lik stripa bila je Borovnica, a djeca su predložila da Borovnica pohađa autoškolu. Borovnica ne želi ići u autoškolu jer zna da će morati svog brata Kestena voziti svaki dan u školu i zato namjerno sabotira ispit iz vožnje, zaletjevši se u drvo. Posjetitelji su s oduševljenjem pratili nastajanje stripa i uvježbano Macanovo crtanje. Kroz razgovor s Macanom djeca su saznala koje je stripove volio čitati u djetinjstvu, tko mu je inspiracija za likove koje crta, koliko mu je vremena potrebno da nacrta jedan strip i sl. Naglasio je da je za crtanje potrebno puno prakse, a za pisanje priča mnogo mašte. Nakon radionice djeca su željela Macanove autograme i crteže,  a za vrijeme potpisivanja listala su njegova djela uspoređujući crteže i raspravljajući o sadržaju. I djeca i autor bili su vrlo zadovoljni održanom radionicom što je samo još jedan pokazatelj koliko djeca vole izražavati svoju kreativnost i koliko im za to može poslužiti prostor naše Knjižnice. 

Nakon radionice održano je predstavljanje nakladničke kuće „Fibra“ koju je predstavljao glavni urednik Marko Šunjić, a s njim je razgovor vodio Darko Macan. Obojica kao vrsni poznavatelji stripa posjetiteljima su kroz „Fibrinu“ nakladu objasnili zašto je Fibra najkvalitetniji nakladnik stripa u našoj regiji, ali i uredničku politiku koja se bazira na tome da Šunjić bira samo „kvalitetne“ stripove koji su na njega ostavili najdublji dojam.

Fibra izdaje komplete strip-albuma, a ne sveščiće kao što je običaj u strip izdavaštvu kada strip izlazi u novinama ili časopisima tako da kada čitatelj kupi Fibrin strip dobiva cijelu sliku tj. priču u jednom izdanju. Osim Fibrinih izdanja Macan i Šunjić dotakli su se i povijesti stripa, položaju strip crtača, običajima američkih, francuskih, japanskih strip izdavača i slično.

Manifestacija je započela matinejom u znaku knjige i filma u kinu Velebit. Održana su čak dva prikazivanja filma „Kradljivica knjiga“ na kojima je sudjelovalo 284 učenika, a završila u KKC Pixelu predstavljanjem knjige Richarda Wrighta „Kratka povijest napretka“. Knjigu je predstavila profesorica Irena Radej Miličić, a otvorena je i strip izložba „Zagorka – biografija u stripu“ koja se može još uvijek razgledati.

Zaključno možemo istaknuti da smo sretni što je ova manifestacija proširila svoj dohvat na više građana koji vole knjigu i sve vezano uz nju te što su i druge kulturne ustanove prepoznale važnost promicanja knjige i čitanja. 

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice