Osvrt na nakladništvo Koprivničko-križevačke županije u 2011.

18. siječnja 2012.

Iz godine u godinu Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” priprema pregled nakladništva s područja Županije, koje je integralni dio zavičajnih zbirki koprivničke, križevačke i đurđevačke knjižnice. U zavičajne zbirke knjižničari tradicionalno prikupljaju, stručno obrađuju i čuvaju raznovrsnu građu koja govori o povijesti grada i zavičaja, značajnim osobama, važnim događajima i zanimljivostima.
Uz knjige i časopise tu se nalaze grafičke mape, stare razglednice, katalozi, brošure, ali i sadržaji na drugim medijima kao što su glazbeni CD-i i filmovi na DVD-ima. Pored kupnje i darivanja, jedan od najčešćih oblika prikupljanja građe u zavičajnu zbirku je tzv. obvezni primjerak, koji u knjižnice dostavljaju nakladnici.
Tradicionalno se na kraju svake godine izlaže knjižna i dio neknjižne građe (knjige na novim medijima ili glazbeni CD-i).
Godina 2011. ostat će zabilježena po sedamdesetak naslova vezanih uz Koprivničko-križevačku županiju, što nije malo s obzirom na ekonomsku situaciju u društvu. Najbrojnija je objavljena građa s koprivničkog područja (61 naslov), slijedi građa s križevačkog područja (9 naslova) i đurđevačkog područja (5 naslova).
Od tiskane građe najbrojnija je beletristika, no osim romana objavljene su i slikovnice, kuharice, zbirke pjesama, stručne monografije i dr. Objavljeno je i 8 glazbenih CD-a.
Koprivnički “Šareni dućan” vodeći je nakladnik s prosječno desetak novoobjavljenih knjiga godišnje. U 2011. godine tiskali su 12 knjiga – od etabliranih imena poput Kafke, Becketa, Bukowskog do autobiografija poznatih glazbenika Leonarda Cohena i Patti Smith.
Osim djela lokalnog i regionalnog značaja uvijek ima i onih koja prelaze te okvire. Ove godine to je, recimo, Opis i rječnik đurđevečkog govora (Jela Maresić) ili Književni leksikon (Milivoj Solar), a redovito se javljaju i nova autorska imena.
Knjige i ostala građa mogu se detaljno pogledati u pojedinim gradskim knjižnicama, a također i posuditi. Evo kako je izgledalo prošlogodišnje županijsko nakladništvo:
KOPRIVNICA
BALOG, Vid. Hrvatska bajoslovlja. Zagreb: AGM, 2011. Zavičajni autor
BARIĆ, Vinko. Hrvatski punk i novi val: 1976-1987. Solin: vlastita naklada, 2011. Zastupljeni zavičajni autori
BETLEHEM, Miroslav. Hirovita rijeka. Peteranec: Pelud.net, 2011. Zavičajni nakladnik, zavičajni autori
ČULIĆ, Slavica. Darovi prirode.Koprivnica: vlastita naklada,2011. Zavičajni autor
DR. FRANJO TUĐMAN U OKVIRU HRVATSKE HISTORIOGRAFIJE : zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u Hrvatskom institutu u Zagrebu 10. i 11. prosinca 2009. Zagreb:Hrvatski institut za povijest; Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, 2011. Zastupljen zavičajni autor
EKOPUSTOLOVINA : slikovnica za djecu na temu obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. Koprivnica : Regionalna energetska agencija Sjever, 2011. Zavičajni autori zavičajni nakladnik
FERČEC, Goran. Ovdje neće biti čuda. Zagreb: Fraktura, 2011. Zavičajni autor
GENERAL pukovnik Mladen Markač. Koprivnica: UBIUDR Podravka; Baltazar, 2011. Zavičajni nakladnik
GRGUR, Marko. Lirska grafomanija. Zagreb: Naklada Ceres, 2011. Zavičajni autor
HORVAT, Marijan. Sjećanja: krhotine jednog vremena. Varaždinske Toplice: Tonimir, 2011. Zavičajni autor
IMBRIOVČAN, Zlatko. Avanture Jože i Jure. Koprivnica : BI-MARCT, 2011. Zavičajni nakladnik zavičajni autori
JANČI, Katarina. Vidla sem na svoje joči. Molve: OŠ Molve, 2011.
Zavičajni autor, zavičajni nakladnik
KAJKAVSKI u povijesnom i sadašnjem obzorju : III. zbornik radova sa znanstvenih skupova Krapina 2010. i 2011. godine / Zabok: Hrvatska udruga Muži zagorskoga srca, 2011. Zastupljen zavičajni autor
LONČAR, Nikolina. Moja Podravska kuharica. Koprivnica: vlastita naklada, 2011. Zavičajni autor
LUKANEC, Vjekoslav-Luki. Lukalice. Koprivnica: vlastita naklada, 2011.
Zavičajni

Odjeli i službe

Tu smo za vas! Kvalitetnim i odgovornim radom želimo vam biti na usluzi.

Odjeli i službe
Veličina fonta
Kontrast
Poveznice